Imam uit Dieren is ‘bereid te doden’ voor het geloof

20 juli 2016Leestijd: 2 minuten
Archiefbeeld van een moskee in Istanbul - Foto: AFP

In het Gelderse Dieren is een imam in opspraak geraakt. Het gaat om imam Halil Celik van de Selimiye Moskee in Dieren. ‘Ik ben bereid voor mijn geloof te sterven, maar ook bereid levens te ontnemen,’ schreef Celik op Facebook.

Over het bericht ontstond commotie binnen Turkse kringen. De Selimiye Moskee valt onder Diyanet, het Turkse Directoraat van Godsdienstzaken. De organisatie moet de ‘officiële Turkse versie van de islam’ uitdragen, ook in het buitenland.

Dubieus

De Nederlandse tak van Diyanet, de Islamitische Stichting Nederland (ISN), komt dikwijls onder vuur te liggen, omdat er vermoedens bestaan over een mogelijke dubieuze rol van dergelijke verenigingen bij de integratie van Turken in Nederland.

Turkije levert de imams voor Diyanet-moskeeën in Nederland ook. Zo ook Celik, die vrijdag volgens het moskeebestuur terugkeert naar Turkije. Het moskeebestuur distantieert zich van zijn uitspraak, die ‘niet past’ bij een imam, aldus een verklaring van de secretaris van het moskeebestuur, schrijft De Gelderlander.

‘Met de uitspraak van de imam zijn we het niet eens. Daar distantieert het moskeebestuur zich ook van. Dat zal ook voor de Turkse gemeenschap in Dieren zo zijn,’ aldus de moskee. Toch is de uitspraak volgens hetzelfde bestuur ook ‘uit zijn context gerukt’. De post, die inmiddels al van Facebook is verwijderd, is onderdeel van een dialoog van de imam met een opponent op Facebook, aldus het moskeebestuur.

Het vertrek van de imam aanstaande vrijdag staat volgens de moskee al langer gepland en moet los worden gezien van zijn uitspraak. De imam was zo’n twee jaar in dienst bij de Selimiye Moskee. De moskee in kwestie en Celik komen donderdag met een gezamenlijke verklaring over de controversiële uitlating.

Bedreiging

Mehmet Cerit, hoofdredacteur van de Nederlandstalige tak van de Turkse krant Zaman Vandaag plaatste de uitlating van Celik op Twitter. ‘Een schandalige, schokkende uitspraak,’ schreef hij. De imam zou hiermee een ‘slecht voorbeeld’ geven aan radicaliserende jongeren.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Daarnaast is dinsdag een journalist van Zaman Vandaag in Haarlem bedreigd door een aantal mannen. ‘Als de politie er niet bij was geweest, was ik gelyncht,’ zegt Huseyin Atasever, die in Haarlem was om verslag te doen van de mishandeling van een man door andere mannen bij een moskee nadat hij zich kritisch had uitgelaten over president Recep Tayyip Erdogan.

Atasever werd bedreigd en uitgescholden op het moment dat hij zich kenbaar maakte als journalist van Zaman Vandaag – dat kritisch is op het regime van Erdogan. ‘We gaan je afmaken, jij bent echt dood,’ zouden de mannen onder meer (in het Turks) hebben geroepen.