nederland

‘Geldschieter salafistenschool Rotterdam financierde Al-Qa’ida’

24 augustus 2016

De salafistenschool die wordt opgericht in Rotterdam, blijkt te worden gefinancierd door een zeer controversiële liefdadigheidsorganisatie. De oprichting van het islamitisch lesinstituut was al omstreden, maar nu blijkt dat de geldschieter ook doneert aan terroristische instanties.

2010-09-24 12:02:49 EINDHOVEN - De El-Fourkaan moskee in Eindhoven. Uit het vrijdag gepubliceerde onderzoek Salafisme in Nederland van het Instituut voor Migratie en Etnische Studies van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat officiële salafistische organisaties, moskeeën en predikers in Nederland niet oproepen tot geweld. ANP RUUD VERHALLENasr El Damanhoury, oprichter salafistenschool: Bewijs maar dat wij jihadisten zijn’

Dat beweert NRC, naar aanleiding van eigen onderzoek. De oprichter van het salafistisch lesinstituut ontkende in eerste instantie de aantijgingen dat hij banden zou hebben met terreurorganisaties en geldschieters aan terroristische instanties.

De salafistenschool is niet het eerste islamitische onderwijsinstituut dat in opspraak kwam. Eind mei draaide de overheid de kraan dicht en besloot Sander Dekker (VVD) geen geld meer de geven aan een moslimschool in Amsterdam. De oprichter van de school zou de terreurgroep Islamitische Staat hebben bejubeld.

De omstreden organisaties achter het lesinstituut

Begin juli schrok Den Haag van het nieuws dat een beruchte salafistische organisatie het voormalig ROC Zadkine in Rotterdam had aangekocht. Ook de gemeente zei niets te weten van de komst van de salafistenschool. Er zitten twee organisaties achter de oprichting van het instituut: Al Waqf en de Duitse Al Nour Foundation.

Beide organisaties staan bekend om hun zeer orthodox-islamitische denkwijze. Daarnaast heeft Al Waqf vaker radicale predikers uitgenodigd te spreken in een moskee in Eindhoven dat gelieerd is aan de organisatie. Via de Al Nour Foundation werd het pand gekocht, althans op papier. De organisatie geeft nu toe dat het geld (1,7 miljoen voor het schoolpand) eigenlijk komt van een derde partij: de aan radicale instanties gelieerde Eid Charity.

De oprichter van de Eid Charity, Abd al-Rahman al-Nu’aymi, een oud-professor, op de sanctielijst van de Verenigde Naties, staat bekend als ‘investeerder in terreur’. De steenrijke Qatarees zou miljoenen hebben gedoneerd aan terreuroganisaties zoals Al-Qa’ida. Een aantal mensen dat is verbonden aan de organisaties, is ook betrokken bij Al-Qa’ida en andere organisaties. Ook blijkt uit documenten die zijn gelekt door WikiLeaks dat Eid Charity door Amerikaanse autoriteiten wordt gelinkt aan Hamas.

In Nederland en de rest van Europa wordt het salafisme steeds populairder. De fundamentalistische stroming binnen de islam trekt vooral jonge moslims aan. Omdat het salafisme ultraorthodox is en de fanaten terug willen naar ene ‘zuivere islam’, debatteert Den Haag al jaren over een mogelijk verbod op het salafisme.

Eind aan geldstroom naar Nederlandse moskeeën?

Politici maken zich ook al langer zorgen over de geldstroom die uit islamitische landen naar Nederlandse organisaties komt. De financiering van gebedshuizen en religieuze scholen brengt vaak invloed van buitenaf met zich mee. Het gaat vooral om organisaties uit Qatar die geld doneren en daarmee extremistische denkbeelden verspreiden in Nederland.

In mei riepen CDA’er Pieter Heerma en Sadet Karabulut van de SP op een einde te maken aan deze geldstromen. De Kamerleden hopen vooral de invloed van salafisten en andere ultraorthodoxe moslims te verminderen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.