nederland

‘Geldstroom uit buitenland naar moskeeën moet stoppen’

25 mei 2016

De financiering van gebedshuizen in Nederland door buitenlandse overheden zorgt ervoor dat andere landen teveel invloed hebben. Dat is niet de bedoeling, vinden het CDA en de SP.

CDA’er Pieter Heerma en Sadet Karabulut van de SP riepen op woensdag het op met een voorstel te komen om de geldstromen uit het buitenland naar moskeeën in Nederland te stoppen. Daarmee willen de Kamerleden vooral een einde maken aan de invloed van salafisten en andere ultraorthodoxe moslims in het buitenland.

Nederland Leiden 17-12-2012 Afshin Ellian Foto www.marcobakker.comAfshin Ellian: Europese overheden moeten zich schamen voor groei salafisme

Zorgen

‘De directe financiering en beïnvloeding van gebedshuizen en geloofsgemeenschappen vanuit buitenlandse overheden staat op gespannen voet met de  scheiding van kerk en staat,’schrijft Heerma op de website van het CDA.

De CDA’er maakt zich ernstig zorgen over radicale moskeeën. ‘Het kabinet doet te weinig en is naïef in de aanpak,’ zei hij op dinsdag. De geldschieters komen voornamelijk uit Saoedi-Arabië, Marokko, Koeweit, Turkije en Qatar. Vorig jaar bleek dat het Kabinet geen idee heeft waar het geld voor Nederlandse moskeeën vandaan komt.

Infidels

De Tweede Kamer debatteert op woensdag over radicale moskeeën, naar aanleiding van de AlFitrah-moskee in Utrecht. Dit zou een broedplaats zijn voor jihadisten. Volgens een onderzoek door het NRC werd islamitische kinderen daar een afkeer van de Nederlandse maatschappij aangeleerd en zouden de moskeegangers een ‘afschuw’ hebben voor ‘infidels’, of ongelovigen. Later bleek dat de moskee gefinancierd werd door een liefdadigheidsorganisatie in Koeweit die gelieerd zou zijn met terreurbeweging Al-Qa’ida.

De ChristenUnie riep in het Kabinet 2013 al op om ervoor te zorgen dat moskeeën geen geld meer ontvangen van andere staten. Kamerlid Gert-Jan Segers is al jaren bezig met het beëindigen van de geldstromen, maar er is nog weinig veranderd in Nederland.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.