Schok alom: niemand wist van ‘salafistisch lesinstituut’ in Rotterdam

01 juli 2016Leestijd: 2 minuten
De buitenkant van de salafistische As-Soennah moskee in Den Haag. In Rotterdam willen salafisten een groot lesinstituut opzetten. Foto: ANP

Vrijwel alle partijen in de Tweede Kamer reageren geschokt op het nieuws dat een beruchte salafistische organisatie een groot voormalig schoolgebouw in Rotterdam heeft aangekocht. Ook de gemeente zegt niets te weten van de komst van een ‘salafistisch lesinstituut’.

De koop van het voormalig ROC Zadkine in Rotterdam is getekend door Nasr el Damanhoury, de voorzitter van de salafistische organisatie Al Waqf. De aankoop verliep via een buitenlandse constructie en is waarschijnlijk gefinancierd met geld uit het Midden-Oosten. Het ruim 7.000 vierkante meter grote complex zal worden verbouwd tot ‘islamitisch lesinstituut’, meldt NRC Next vrijdag.

Al Waqf kwam vorig jaar al in opspraak na het uitnodigen van radicale islamitische predikers om te spreken in een moskee in Eindhoven. Een van de geestelijken die was uitgenodigd zou betrokken zijn bij de gewapende jihad in Syrië.

Schok
De Tweede Kamer reageert geschokt op de plannen voor een nieuwe salafistische school. ‘Bizar dat dit mogelijk is,’ schrijft VVD-Kamerlid Malik Azmani op Twitter. Ahmed Marcouch (PvdA) zegt tegen NOS dat het ‘onbegrijpelijk’ is dat ‘salafistische organisaties via listige wegen en duistere constructies erin slagen een schoolgebouw op te kopen om hun antidemocratische machtsideologie te verspreiden.’

Een woordvoerder van de gemeente Rotterdam zegt tegen RTV Rijnmond dat de gemeente niet op de hoogte was van de precieze plannen voor het gebouw. Wel benadrukt de gemeente dat het in gesprek gaat met de nieuwe eigenaar. Als meer bekend is, wordt gekeken of de activiteiten in strijd zijn met de wet.

Transparantie
Het huidige beleid van minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) is dat salafistische organisaties moeten kunnen bestaan, onder het mom van vrijheid van religie. Wel moeten ze wel transparant opereren, vindt het kabinet. Asscher zei vrijdagmiddag dat de school niet zomaar kan worden geopend. ‘Dat je een schoolgebouw koopt, geeft je niet het recht er ook een school te beginnen. Daar gelden strenge eisen en toetsen voor.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Een meerderheid van de Kamer nam eind vorig jaar een motie aan waarin het Openbaar Ministerie wordt opgeroepen een onderzoek te starten naar een mogelijk verbod van de religieuze stroming. Het kabinet wil die motie vooralsnog niet uitvoeren.

Al Waqf is overigens al langer bezig de invloed in Rotterdam te vergroten. Sinds april 2015 heeft het al een vestiging in de stad, die onder meer als reisorganisatie zou opereren.