nederland

Salafistenschool: ‘Bewijs maar dat wij jihadisten zijn’

15 juli 2016Leestijd: 2 minuten

Volgens Nasr El Damanhoury, de man achter de ‘salafistenschool’ in Roterdam is er totaal geen bewijs dat zijn organisatie jihadistisch is. De oprichting van het lesinstituut zorgde begin juli voor veel ontstemming in de Tweede Kamer.

2010-09-24 15:30:23 DEN HAAG - Exterieur van de As-Soennah moskee in Den Haag. Uit het vrijdag gepubliceerde onderzoek Salafisme in Nederland van het Instituut voor Migratie en Etnische Studies van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat officiële salafistische organisaties, moskeeën en predikers in Nederland niet oproepen tot geweld. ANP PHIL NIJHUISSchok alom: niemand wist van ‘salafistisch lesinstituut’ in Rotterdam

El Damanhoury, een voormalige belegger, staat nu aan het hoofd van stichting Waqf, een organisatie met een orthodox-islamitische grondslag. Hij zegt in een interview met het AD dat het islamitisch lesinstituut dat hij wil oprichten, niets met radicale islam te maken heeft. De Egyptenaar kocht met behulp van de Duitse Al Nour Foundation het pand van het voormalige ROC Zadkine. De 1,7 miljoen euro die het pand gekost heeft, is afkomstig uit Qatar.

Stichting Waqf omstreden door haatpredikers

De Waqf-directeur zegt dat criminaliteit en het plegen van aanslagen niet in het salafisme past: ‘De pure vorm van de islam is vrede.’ Daarnaast beweert  El Damanhoury dat het anti-terreurbeleid van de Nederlandse overheid juist radicalisering in de hand werkt: ‘Als je iemand zijn rechten afneemt, bepaalt naar wie hij wel en niet mag luisteren, dan onderdruk je mensen.’

De stichting kwam in december 2015 in het nieuws toen de burgemeester van Eindhoven, Rob van Gijzel, zeven imams heeft geweigerd op een door de stichting georganiseerde islamitische conferentie.  De imams zouden volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) in eerdere toespraken antisemitische en anti-homo-uitspraken hebben gedaan. Volgens El Damanhoury zijn deze uitspraken slechts ‘uit de context getrokken’.

Strenge eisen gesteld aan oprichting school

Volgens Inlichtingendienst AIVD is een aantal salafisten betrokken bij het verspreiden van een antidemocratische en onverdraagzame boodschap die kan leiden tot radicalisering. Een salafistisch instituut is daarom onwenselijk, zegt Edwin Bakker, hoogleraar terrorisme aan de Universiteit Leiden in NRC.

El Damanhoury zegt tegen jihadisme en tegen IS te zijn: ‘Ik zie IS niet eens als moslims. Als iemand bewijs heeft dat wij oproepen tot de jihad, kom dan met dat bewijs!’

Alarmerend rapport AIVD over gevaar van Nederlandse jihadisten

Lodewijk Asscher, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (PvdA) ziet niets in een verbod, omdat het instituut voor zover bekend de wet niet heeft overtreden. Ook zegt Asscher dat er strenge kwaliteitseisen worden gesteld aan de oprichting van een school: ‘Een pand kopen kan iedereen, maar voor het stichten van een school, een internaat of een activiteitencentrum gelden strenge normen.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.