Een boer in Hattem die bijverdient met ijsverkoop, een Nijmeegse straat die de naam van popband Coldplay krijgt en een paardencrematorium in Beverwijk waar eigenaren afscheid nemen van hun dier.
In de rubriek ‘Hoek van Holland’ toont de redactie van Elsevier Weekblad Nederland in al zijn verscheidenheid. ‘Er waait veel over van de andere kant van de Noordzee,’ zo begon toenmalig adjunct-hoofdredacteur Peter Brusse de eerste aflevering in oktober 1993. Brusse beschreef welke ideeën de oversteek maakten.
In de daaropvolgende 25 jaar bezocht Elsevier Weekblad alle hoeken van het land. Redacteuren legden vast hoe Oost-Groningen strijdt voor een goede treinverbinding met Duitsland en zochten uit waarom kiezers in Zuid-Limburgse wijken overstapten naar de PVV. Ze zagen hoe financiële perikelen de leefbaarheid van Vlissingen onder druk zetten en hoe Den Helder de stad probeerde te verfraaien.
‘Hoek van Holland’ gunt een blik op het leven in Nederland. Het toont de eigenaardigheden, de mooie en lelijke kanten, en hoe Nederlanders hun stempel drukken op hun dagelijkse omgeving.
Tegelijkertijd laat de rubriek zien hoe het land continu verandert. Normen en gebruiken voegen zich naar de tijdgeest, wetten en bestuur evolueren. Nederlanders zetten het landschap naar hun hand, planten en dieren komen en gaan. Veel van die veranderingen zijn geleidelijk en abstract.
Juist in het klein zijn die abstracte veranderingen goed zicht- en voelbaar.
De verhalen uit ‘Hoek van Holland’ gaan nooit alleen over het dorp of de stad waar ze zich afspelen. Ze laten de dynamiek van Nederland zien. Een vluchteling die zijn draai probeert te vinden in een Fries dorp vertelt over de worsteling van de tienduizenden vluchtelingen die van Nederland hun thuis proberen te maken. Een leeglopende binnenstad staat symbool voor alle binnensteden die niet weten hoe ze moeten omgaan met de concurrentie van winkelen op internet.
Klik op de icoontjes om de verhalen uit ‘Hoek van Holland’ te lezen.
Bent u abonnee, maar hebt u nog geen toegang?
Registreer dan hieronder en begin direct met lezen.
Problemen met inloggen?
Klik dan hier
EW is al 76 jaar het grootste opinieplatform van Nederland. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van politiek, buitenland, economie, financiën, wetenschap en cultuur.
Als abonnee krijgt u:
Voor slechts € 9,40 per maand krijgt u feiten en conclusies toegereikt opdat u daarmee een eigen, goed onderbouwde mening kunt vormen.
Ook abonnee worden? Bekijk hier onze abonnementen.
Controleer uw e-mail om uw account te activeren.
U vindt het abonneenummer op de plastic verpakking waarin EW wordt verzonden.
Het abonneenummer staat ook in de welkomstmail die u ontvangt na het afsluiten van een abonnement.
Problemen met inloggen? Klik dan hier
Of neem dan contact op met onze klantenservice
U ontvangt een e-mail met instructies.