Hoek van Holland Premium Corner

Religieuze spanning in historisch Leiden

01 oktober 2018

Vernieuwingszin kan desastreus uitpakken. Zo besloot de gemeente Leiden begin vorige eeuw het huis te slopen waar zijn beroemdste zoon het levenslicht zag. Alleen een plakkaat herinnert nog aan de geboorte van Rembrandt van Rijn in 1606. Jeroen Windmeijer wijst een beetje mismoedig op de gevelsteen in de Weddesteeg. ‘Het is tragisch dat het zo gelopen is. Terwijl Leiden juist toeristen probeert te lokken.’

Zelf laat de in Delft geboren schrijver zich graag inspireren door de rijke geschiedenis van de stad waar hij nu zo’n drie decennia woont. Je schrijft het best over dingen dicht bij huis die je goed kent, besefte hij toen hij begon met het schrijven van thrillers.

In zijn debuut, De bekentenissen van Petrus (2015), vormen dan ook fraaie Leidse plekken als de Pieterskerk en de Hortus Botanicus het decor. Hoofdpersoon is de beschermheilige van de stad die de sleutels van het koninkrijk der hemelen zou hebben gekregen. Vandaar de bijnaam: Sleutelstad.

Thrillers van Jeroen Windmeijer doen denken aan Dan Brown

De historische thrillers met godsdienstige thema’s van Windmeijer (49) roepen vanzelf associaties op met het werk van een Amerikaanse bestsellerauteur. ‘Logisch. Ik vind het zeker ook heel knap wat Dan Brown doet. Ik probeer het zelf wel wat subtieler aan te pakken en wil religieuze kwesties respectvol behandelen. Het is niet mijn bedoeling mensen tegen de schenen te schoppen.’

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.