Hoek van Holland Premium Corner

Grote en kleine obstakels voor gasvrije ‘proeftuin’

30 oktober 2018

Een demonstratiewoning moet bewoners minder ongerust maken over gasvrij wonen.

De gaskraan zit nog in de keuken naast de fonkelnieuwe inductiekookplaat, maar gas stroomt er niet meer. Overvecht-Noord gaat in 2030 als eerste wijk van Utrecht ‘van gas los’. De gemeente verbouwt dit hoekhuis op de Costa Ricadreef 183 tot een voorbeeld waar bewoners zien wat gasvrij wonen inhoudt.

Utrecht is een van de 27 gemeenten die geld krijgen van D66-minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren voor een aardgasvrije ‘proeftuin’. Er is 120 miljoen euro beschikbaar. Utrecht krijgt waarschijnlijk 4 à 5 miljoen.

Wit bakbeest in de tuin

Proeftuinen als in Overvecht-Noord, een jarenzestigwijk waar flats en rijtjeshuizen elkaar afwisselen, moeten duidelijk maken hoe de ingewikkeldste klimaatambitie van het kabinet-Rutte III te realiseren is: in 2050 ruim zeven miljoen huizen verwarmen en laten koken zonder aardgas.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.