Friesland Premium Corner

Hoe vissersramp Moddergat bijeenhoudt

09 augustus 2018Leestijd: 3 minuten

De vissersramp die het dorp ooit verscheurde, intrigeert toeristen en houdt Moddergat bijeen.

Vanaf het Wad trekt de zeewind de dijk over en geselt Moddergat. Door de kieren en gaten van de vissershuisjes scheurt hij verder de Noord-Friese vlakte op, alsof het dorp er niet ligt.

Een monument midden op de zeedijk herinnert aan 5 maart 1883. De vissersvloot van Moddergat voer toen uit om de eerste schol van het jaar te vangen. ’s Nachts kwamen de schepen in een storm terecht. Zeventien schepen vergingen, 83 vissermannen en -jongens kwamen om. In één nacht werden 65 vrouwen weduwe en verloor Moddergat eenvijfde van zijn mannen en vrijwel zijn hele vloot.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.