Premium Lock Ondernemende geitenhouders vechten tegen slecht imago

12 november 2018Leestijd: 4 minuten
NED HOEK 1 Rob Voss Foto MEKKERHOF 01_preview

Steeds meer mensen eten geitenkaas, en de sector groeit dan ook als kool. Geitenhouders willen ondernemen en hun werk professionaliseren. Maar vooral door de Q-koorts-epidemie tussen 2007 en 2011 hangt een negatieve sfeer rond de sector.

Het hek springt open en tientallen geiten lopen kalm naar een plekje in de U-vormige melkstal. Geroutineerd zet Bjorn Loman (28) bekers op de spenen, waarna de melk begint te stromen. Als hij rond is, zijn de eerste geiten al klaar – allemaal automatisch. In totaal melkt hij zo 1.000 geiten. Rond zeven uur is hij halverwege, buiten kondigt een paarse gloed de zonsopgang aan.

Geitenkaas en babyvoeding

Dit is de Mekkerhof in Holten, vlakbij de Sallandse Heuvelrug. De boerderij produceert sinds ruim een jaar melk voor geitenkaas en hypoallergene babyvoeding. Ook ontwikkelt de Mekkerhof nieuwe soorten geitenvoer en voer voor specifieke geiten of specifieke levensfasen van de geit.

Nederlanders eten al vijf jaar op rij minder vlees. Dat komt door schandalen rond vlees en zorgen over klimaat en gezondheid. Maar ook door de ­opmars van steeds betere vleesvervangers

Dankzij de technologie zijn deze ochtend maar twee mensen aan het werk. Terwijl bedrijfsleider Loman melkt, voert medewerker Marien Bielderman (30) de geiten en verschoont de hokken. Of liever gezegd, hij bedient de automatische stroverdeler en stuurt de voermachine aan.

‘De schik was eraf’

Bielderman werkte vijftien jaar bij een grote varkensboer. ‘Maar de schik was eraf, het was eentonig werk.’ Twee maanden geleden stapte hij over. Nu is het werk­ leerzaam en interessant. Zijn mbo-opleiding veehouderij leerde hem niets over geiten. De sector is jong en nog lang niet ‘uitontwikkeld’.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw