2022 in vlaggen: deze negen vlaggen symboliseren het jaar

19 december 2022Leestijd: 2 minuten

Waar je ook gaat en wat er ook te doen is, de vlag is erbij. Daarom licht EW negen vlaggen uit die het jaar 2022 symboliseren.

Ook wanneer een samenleving in de greep lijkt van maatschappelijke onrust, is er altijd wel iemand die relativerend opmerkt: ach, dat gevoel is van alle tijden. Elk tijdvak kent zijn problemen, elk jaar zijn grote gebeurtenissen. Het jaar 2022 roerig? Kijk dan eens naar, laten we zeggen, het jaar 1415. Ook bepaald geen kabbelend water.

Onder druk van het Concilie van Konstanz treedt paus Gregorius XII af, om eens iets te noemen. En in de Grote Friese Oorlog jagen de legers van Focko Ukena de Schieringers de stad Groningen uit. In oktober behalen de Engelsen op het slagveld bij het Franse Azincourt een van de meest legendarische overwinningen uit hun geschiedenis.

In 1415 duikt het woord ‘vlag’ voor het eerst op in Middelnederlands

Ook noemenswaardig is 1415 als het jaar waarin in West-Friesland voor het eerst het woord ‘vlag’, dan wel vlagge, opduikt in de Middelnederlandse taal. Of de herkomst moet worden gezocht bij ‘vlaag’, bij het Oudnoorse flogra (fladderen) of bij het Oudhoogduitse flagarôn (flakkeren, heen en weer bewegen) is onzeker.

Wel is inmiddels glashelder dat een vlag heel doeltreffend is als onderscheidingsteken. En wanneer een samenleving meer en meer lijkt te worden doorsneden door scheidslijnen, in alle richtingen, wint dus ook de vlag aan belang. Je kunt de toestand van een land en het aanzien van een jaar dan ook niet alleen samenvatten in woorden of foto’s, maar ook aan de hand van vlaggen. Want waar je ook komt en wat er ook te doen is, de vlag is overal bij: bij vieringen en demonstraties, bij overwinningen en begrafenissen.