Het jaar 2022 in vlaggen: The Royal Standard, de vlag die nooit halfstok gaat

15 december 2022Leestijd: 2 minuten
Foto: Getty Images.

In het kerstnummer belicht EW negen vlaggen die het jaar 2022 symboliseren. In dit artikel The Royal Standard, de vlag die Britse vorst symboliseert, ook na het overlijden van koningin Elizabeth.

Waar de vlag was, was The Queen. En waar zij was, was de vlag. Niet de Union Jack, maar The Royal Standard of the United Kingdom verraadde de aanwezigheid van koningin Elizabeth II in een paleis of in enig ander gebouw, in vliegtuig, schip of auto. Nergens – Westminster Abbey uitgezonderd – gaat deze vlag in top zonder dat het staatshoofd, nu Charles III, ­inpandig is.

Halfstok gaat hij nooit, want er is altijd een levende vorst. The Royal Standard vertegenwoordigde niet Elizabeth, maar haar functie. Om die reden ging de vlag niet mee de crypte in. Daar ligt wel de karmozijnrode banier die haar band met het leger representeerde. Die vlag stierf met haar.

Zo vol van symbolen als de koningshuistraditie is, zo betekenisvol is ook het ontwerp van de Royal Standard. Vier vlakken verwijzen naar drie landen: de Engelse leeuwen linksboven en rechtsonder, de klimmende Schotse leeuw rechtsboven, en de (Noord-)Ierse harp linksonder. Is de vorst in Schotland, dan is de vlag net anders: met twee Schotse vlakken en één Engels. Niet vertegenwoordigd is Wales, maar dat heeft dan weer een eigen ‘Prince of Wales’.

Op 19 september, de dag van haar begrafenis, tooide de vlag ook het van eikenhout gemaakte laatste bovengrondse onderkomen van de vrouw die zeventig jaar, zeven maanden en twee dagen Koningin was.