Het jaar 2022 in vlaggen: de strandvlaggen van verbindend zomergevoel

15 december 2022Leestijd: 2 minuten
Foto: ANP.

In het kerstnummer belicht EW negen vlaggen die het jaar 2022 symboliseren. In dit artikel strandvlaggen: is de rood-gele vlag te zien, dan is zwemmen verantwoord.

Hitteplan, hitterecord, hitteprotocol, hittehysterie. Er zijn vast tijden geweest waarin het op heel warme dagen gewoon heel warm was, en verder niks. Niet op 19 juli, toen de zomer een hoogtepunt bereikte. Even was de hitte allesoverheersend, en niet alleen buiten. In hitteblogs werd verslag gedaan van badende olifanten in Artis en van een nationaal gesnak naar schaduw. Gebakken lucht volgens de een, hartverwarmend volgens de ander.

Misschien werkt niets en niemand ontziende hitte inderdaad verbroederend – als een omgekeerde Elfstedenkoorts. De warmste plek van het land was 19 juli het stukje Nederland dat zo’n beetje het verst van zowel Friesland als het strand ligt: in het Zuid-Limburgse Beek werd het 39,5 graden.

Droge, warme zomers zijn een genot voor strandliefhebbers en paviljoenhouders. Een keerzijde is er ook. Lang niet iedereen respecteert de rode vlaggen, die waarschuwen voor gevaarlijke omstandigheden zoals sterke stroming. De zomer is elk jaar weer het seizoen vol berichten over verdrinkingen in zee- of binnen­water. Relatief vaak zijn de slachtoffers niet in Nederland geboren: zij die niet de schoolzwemles genoten. Is de rood-gele vlag te zien, zoals op de foto in Scheveningen, dan is zwemmen verantwoord. Hier houdt de reddingsbrigade toezicht en is de kust veilig.