Het jaar 2022 in vlaggen: regionale vlaggen, rivieren en streekproducten

15 december 2022Leestijd: 2 minuten
Foto's: Jan Ruland van den Brink/William Hoogteyling

In het kerstnummer belicht EW negen vlaggen die het jaar 2022 symboliseren. In dit artikel regionale vlaggen: hoe teleurgestelder in de nationale overheid, hoe inniger de band met dorp of streek.

Waar de Liemers precies begint of eindigt, weet niemand. Wat de inwoners bindt, is ook niet helemaal duidelijk. Weinigen in het stukje Gelderland tussen Arnhem en de Duitse grens zullen zich ooit Liemersenaren hebben gevoeld – als dat woord al bestaat. Maar een eigen vlag (linksboven) hebben ze wel, sinds kort. Marketingteam De Liemers Helemaal Goed, initiator van de verkiezing, hoopt dat dit regionale trots aanwakkert.

In de bekendere buur­regio De Achterhoek lukte zoiets aardig. Daar hebben ze al een paar jaar een eigen vlag (rechtsboven), die erven en trekkers siert. Salland kreeg er ook een (linksonder) via een verkiezing. Idem in Het Land van Maas en Waal.

Waren het ooit leeuwen, draken en adelaars die een volk of streek symboliseerden, de nieuwe generatie regiovlaggen omvat vooral gestileerde plattegronden. De rivier ontbreekt zelden, eromheen kleurvlakken die verwijzen naar natuur en bodemgebruik. Soms wordt het geheel verluchtigd met streekproducten. Zo kent het winnende ontwerp voor de Betuwse vlag (rechtsonder) drie appels ter ere van de fruitteelt.

In de trend valt een toenemend regionaal besef te ontwaren. Hoe teleurgestelder in de nationale overheid, hoe inniger de band met dorp of streek. Er valt veel voor te zeggen: niet een vlag omkeren uit woede, maar er een bedenken uit trots.