Het jaar 2022 in vlaggen: protest in China, even aan de censor ontsnapt

15 december 2022Leestijd: 2 minuten
Foto's: via AFP/ANP.

In het kerstnummer belicht EW negen vlaggen die het jaar 2022 symboliseren. In dit artikel de vlag van het protest in China, de vaandel van hen die gebukt gaan onder het regime van Xi Jinping.

‘We willen voedsel, geen PCR-tests. We willen vrijheid, geen lockdowns. We willen respect, geen leugens. We willen hervormingen, geen Culturele Revolutie. We willen een stem, geen leider. We willen burgers zijn, geen slaven.’

Voor een moment aan de aandacht van ­autoriteiten en censoren ontsnapt, wist een Chinese demonstrant op 13 oktober de woede wereldkundig te maken die veel landgenoten delen, maar niet kunnen of durven te uiten. In Peking hing hij een spandoek op, als vaandel van hen die gebukt gaan onder het regime. Een ander doek riep op tot stakingen en het aftreden van president Xi Jinping.

En dat in het jaar waarin de Chinese autocratie haar toegenomen kracht vierde. Met een partijcongres, een paar dagen na het protest, waarop Xi zichzelf de facto grenzeloze macht toebedeelde. Met territoriale dreiging rondom Taiwan. Met groeiende inmenging in economieën op andere continenten. Met Olympische Winterspelen. En met het slim gespeelde spel van de buitenstaander die duikt in het ontstane vacuüm tussen Rusland en het Westen.

Het spandoek hing niet lang, uiteraard. De mond gesnoerd, brandje geblust, orde hersteld. Maar onopgemerkt bleef het niet. Op het Chinese sociale medium Weibo ging een hashtag viraal die zoveel betekende als: ‘Ik heb het gezien.’