Het jaar 2022 in vlaggen: zwart-wit geblokt, vlag van de alleenheerschappij

15 december 2022Leestijd: 2 minuten
Foto: Getty Images.

In het kerstnummer belicht EW negen vlaggen die het jaar 2022 symboliseren. In dit artikel de zwart-wit geblokte vlag, van de door Max Verstappen gedomineerde Formule 1.

Het mooiste verhaal over de herkomst van de zwart-wit geblokte vlag voert terug naar de vlaktes van het Amerikaanse Midden-Westen, halverwege de negentiende eeuw. Paarden­races waren populair onder de kolonisten aldaar, en er werd vaak uitgebreid bij getafeld. Als de maaltijd gereed was, wuifden de vrouwen met geblokte tafelkleden naar de draverij in de verte. Eten klaar, race voorbij! Vond het ritueel langs die route zijn weg naar de gemotoriseerde racesport? Te mooi om tegen te spreken.

Max Verstappen is ook hongerig, al rijdt hij geen paard maar een Red Bull. Vier races voor het einde van het seizoen was de in België geboren, in Monaco woonachtige, voor Nederland rijdende autocoureur niet meer in te halen. Zijn tweede wereldtitel op rij in de Formule 1 was daarmee niet felbevochten, maar des te indrukwekkender. Vijftien maal zag hij dit jaar het zwart-wit geblokt als eerste: ongeëvenaard. Daarmee was 2022 het jaar waarin hij zijn status als spectaculaire nieuwkomer definitief ontsteeg en een tijdperk van dominantie inluidde.

De ‘Max Mania’ heeft intussen bizarre proporties aangenomen. De hoogmis was op 4 september tijdens de door hem gewonnen Grand Prix op Circuit Zandvoort, dat zonder hem nooit was heropgeleefd als het racewalhalla dat het eens was.