Rusland toch weer lid van de VN-Mensenrechtenraad: een blamage

29 september 2023Leestijd: 2 minuten
Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov. Foto: Ed JONES / AFP

Mocht Rusland op 10 oktober worden verkozen tot lid van de Mensenrechtenraad, dan is het morele failliet van deze VN-organisatie nogmaals bewezen. En moet het besef toch eens doordringen dat wie lid is, het imago van boevenstaten als Rusland helpt oppoetsen, schrijft Robbert de Witt.

Het zou een geweldige morele opsteker voor Vladimir Poetin zijn, als de stemming volgende week gunstig uitpakt voor Rusland. Want op maandag 10 oktober wordt er gestemd over de samenstelling van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties voor de jaren 2024-2026.

En jawel, Rusland zou graag een zetel krijgen in dit gremium, dat vanuit een fraai gebouw aan de oevers van het Meer van Genève oordeelt over vermeende misstanden op het gebied van mensenrechten overal ter wereld.

Let wel: Rusland zat al in deze Mensenrechtenraad, totdat het er vorig jaar april werd uitgezet omdat het zomaar met 200.000 man buurland Oekraïne binnenviel. Een logisch besluit natuurlijk.

De ernstigste mensenrechtenschendingen van Rusland

Natuurlijk bracht het Poetin en zijn trawanten niet tot inkeer. Integendeel, de grofste mensenrechtenschendingen door Russisch handelen moesten nog komen: de slachtpartijen bij Boetsja in het begin van de oorlog, het schijnbaar bewust bombarderen van burgerdoelen in Oekraïne en het afvoeren van kinderen uit het bezette deel van Oekraïne naar Rusland, bijvoorbeeld.

En dan is er ook nog de steeds heviger repressie in Rusland zelf, waar elk kritisch geluid wordt gesmoord, critici van het regime in strafkampen verdwijnen en elke vorm van demonstratie is verboden.

De Mensenrechtenraad is al jaren een foporgaan

Deze VN-organisatie is al jaren een foporgaan, waarvan veel leden zelf een beroerde staat van dienst hebben. Maar ze spelen graag mooi weer in Zwitserland. Er hangt toch een prestigieus aura om deze raad en dat legitimeert veel onfrisse interne praktijken.

Om steun te verkrijgen voor de verkiezing, heeft Moskou volgens nieuwszender CNN een memo naar VN-leden gestuurd waarin Rusland belooft ‘de beginselen van samenwerking, en versterking van een constructieve, wederzijds respectvolle dialoog krachtig te bevorderen’.

Democratische lidstaten erkennen het probleem

Het misbruik van deze VN-club door onvrije of zelfs dictatoriale landen is al sinds de oprichting aan de gang. Het was een belangrijke reden om de voorganger, de VN-Mensenrechtencommissie, op te heffen. Een nieuwe naam geven hielp niet.

Democratische lidstaten erkennen het probleem, maar herhalen steeds dat het toch beter is lid te blijven van de Mensenrechtenraad, om zo toch de onvrije leden te kunnen beïnvloeden. Ook Nederland bediende zich van dit argument, toen het roterend lid was.

Mocht Rusland worden verkozen, dan is het morele failliet van de Raad nogmaals bewezen. En moet het besef toch eens doordringen dat wie lid is, het imago van boevenstaten als Rusland helpt oppoetsen.