Robbert de Witt Premium Corner

Waarom Nederland juist nu uit VN-Mensenrechtenraad moet stappen

12 april 2022Leestijd: 3 minuten

Nederland is nog lid van de Mensenrechtenraad tot het einde van het jaar. Gezien de apathische opstelling van de Raad zou het kabinet er goed aan doen om voortijdig te vertrekken, schrijft Robbert de Witt.

Een fraaie naam kan soms veel lelijks maskeren. Weinig internationale instellingen klinken bijvoorbeeld nuttiger en idealistischer dan de Human Rights Council, de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties. En het hoofdkantoor is ook nog eens gevestigd in dat nette Zwitserland, aan het vredige meer van Genève.

Robbert de Witt is redactiechef bij EW. Hij schrijft wekelijks een column over mondiale ontwikkelingen en de gevolgen ervan voor Nederland en Europa.

Doel van deze organisatie is het bevorderen en beschermen van mensenrechten overal ter wereld door schendingen aan te kaarten en adviezen te geven. Dat gebeurt al sinds 1946, toen nog door de Mensenrechtencommissie. Maar die commissie bleek vooral tijdverdrijf voor diplomaten uit landen die het zelf niet zo nauw namen met de vrijheden en rechten van hun burgers. Dus de commissie werd opgeheven en in 2006 opgevolgd door de Mensenrechtenraad. Er veranderde niets.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.