Lees even goed voordat je ‘Hoera voor de UNRWA!’ roept

25 april 2024Leestijd: 3 minuten
UNRWA-kantoor in Rafah, Gazastrook. Foto: AFP.

Pijnlijke conclusies bleven bij de presentatie van het Colonna-rapport over de UNRWA onbelicht. Het geld moet blijkbaar snel weer naar de organisatie, koste wat kost. Dat schrijft Robbert de Witt.

Hopelijk komt het slordig lezen voort uit oprechte zorgen om het lot van de Palestijnen. Want het langverwachte rapport over de UNRWA, de VN-organisatie die zich ontfermt over de Palestijnen, stond nog maar net op internet, of daar klonken al oproepen om subiet weer geld over te maken naar deze omstreden organisatie.

Begrijpelijk ook natuurlijk. Honderdduizenden Palestijnen in de Gazastrook zuchten onder de oorlog, berichten over grote voedseltekorten zijn er al maanden. En volgens velen is de UNRWA – voluit United Nations Relief and Works Agency – de enige organisatie die de nood kan verlichten.

Maar verscheidene westerse landen, waaronder Nederland, waren gestopt met het uitschrijven van cheques – zoals bekend zijn westerse landen toch altijd weer de gulle gevers, ook al zijn er genoeg Arabische broederlanden die bulken van de oliedollars.

De financiële hulp was gestaakt nadat Israël UNRWA-medewerkers uit Gaza had beschuldigd van betrokkenheid bij de massamoord op ruim 1.200 Israëliërs, op 7 oktober afgelopen jaar. Twaalf ‘hulpverleners’ die lid zouden zijn van terreurorganisaties Hamas en Islamitische Jihad, zouden actief hebben deelgenomen aan de pogrom.

Ongefundeerd

Van de dertienduizend lokale medewerkers (Palestijnen uit de Gazastrook zelf) zou 12 procent banden hebben met Hamas of Islamitische Jihad.

Vijftig medewerkers zijn per direct op non-actief gesteld, de VN stelden een onderzoek in, donoren schortten hulp ter waarde van ruim 450 miljoen euro op.

Vorige week concludeerde de onderzoekscommissie onder leiding van de Franse oud-minister Catherine Colonna dat Israël niet over de brug was gekomen met bewijs en dat de beschuldigingen dus ‘ongefundeerd’ zijn.

Hoera, de UNRWA is toch okay, zo klonk het – en nu snel de hulp hervatten. Maar zo simpel is het niet.

Betrokkenheid bij slachtpartij

Dat Israël het bewijs niet heeft overhandigd, wil niet zeggen dat de beschuldigingen zijn verzonnen.

Integendeel: op internet zijn bijvoorbeeld met enkele muisklikken beelden te vinden van UNRWA-medewerker Faisal Ali Mussalem al-Naami die op 7 oktober in kibboets Be’eri een Israëlisch slachtoffer afvoert naar Gaza. En er staan euforische berichten op sociale media van UNRWA-personeel, kort na de moordpartijen op 7 oktober.

Fundamenteler is dat de onderzoekers helemaal niet de opdracht hadden om te onderzoeken of de beschuldigingen kloppen. Er loopt namelijk nóg een VN-onderzoek, naar de betrokkenheid van UNRWA-medewerkers bij de antisemitische slachtpartij.

Strengere procedures

De club van Colonna onderzocht iets anders: of de UNRWA wel neutraal is in het conflict tussen Israël en de Palestijnen. En of de UNRWA voldoende procedures heeft om die voorgeschreven neutraliteit te waarborgen.

Allereerst benadrukken Colonna en consorten (verbonden aan drie Scandinavische instituten) dat de UNRWA van levensbelang is voor het welzijn van de Palestijnen in de Gazastrook. En dat er bij de UNRWA meer procedures nodig zijn dan bij andere VN-organisaties, omdat bijna al het personeel uit Gaza zelf komt. Zo moeten nieuwe medewerkers cursussen volgen en worden zij gescreend.

Maar, stelt het rapport, dit blijkt niet afdoende. Zeker op sociale media uiten UNRWA-medewerkers nogal eens hun sympathie voor Hamas, de machthebbers in Gaza. Ook roept het rapport op om VN-lesmateriaal – de UNRWA verzorgt het onderwijs in Gaza – eens goed onder de loep te nemen.

Want daarin staan passages die ‘niet passen bij de waarden en uitgangspunten’ van een neutrale VN. Het gaat dan bijvoorbeeld om kaarten van de regio waarop Israël is weggelaten. Of waarop Jeruzalem de hoofdstad is van Palestina.

VN zijn officieel neutraal

Goh, zijn ze wakker bij de VN? Deze beschuldigingen klinken immers al jaren: Palestijnse kinderen wordt op UNRWA-scholen geleerd dat Israël geen bestaansrecht heeft.

Die beschuldigingen werden vaak weggewuifd, maar worden nu dus bevestigd. Terwijl de Verenigde Naties officieel neutraal zijn en toch ten doel hebben om  beide partijen nader tot elkaar te brengen.

Maar deze pijnlijke conclusies bleven bij de presentatie van het Colonna-rapport onbelicht. Het geld moet blijkbaar snel weer naar de UNRWA, koste wat kost.

Schrijf u in voor onze middagnieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief EW middag wordt u dagelijks bijgepraat met commentaren en achtergronden bij de belangrijkste nieuwsverhalen.