Premium Lock Boetsja en de eigen overlevingsdrift

06 april 2022Leestijd: 2 minuten
Overal in Boetsja liggen lichamen. Foto: ANP

Het wordt steeds moeilijker toeschouwer te blijven bij oorlog in Oekraïne. Maar eigen overlevingsdrift van de mens blijkt sterker, merkt Arendo Joustra.

Een paar jaar geleden circuleerde een verhaal over een Nederlandse bergbeklimmer die met z’n tentje op zo’n hoge helling in Nepal stond en naar een tentje naast hem keek waarin een alpinist uit een ander land van uitputting en koude stervende was. Hij keek en deed niets.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Hij kon ook niets doen. Maar eenmaal thuis, kreeg hij in het publieke ­debat het verwijt dat hij op z’n minst de hand van zijn hellinggenoot had kunnen vasthouden in diens laatste uur. Je laat een ander mens niet in eenzaamheid sterven.

Toch wel.

Zou die Nederlander later in zijn leven nog last hebben gehad van zijn ‘onmenselijke’ gedrag op de helling? Of slaapt hij er geen minuut minder om? Omdat hij tegen zichzelf kan zeggen dat hij een rationeel besluit had genomen en het zelf had overleefd.

Wonderlijk waartoe mensen in staat zijn

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw