Grieken vroegen altijd om ‘solidariteit’, maar die blijkt nu plots niet wederzijds

24 april 2024Leestijd: 2 minuten
Patriot-lanceerplatforms van de Patriots. Foto: Gregory Fréni / Mediacentrum Defensie

Griekenland werd tijdens de schuldencrisis dankzij tientallen miljarden aan kwijtschelding financieel op de been gehouden door de rest van Europa. Maar nu het land wordt gevraagd om Oekraïne te helpen met cruciale luchtafweer, geeft Athene niet thuis. Beschamend, schrijft Robbert de Witt.

Hèhè. Eindelijk komen de Amerikanen over de brug en kunnen de zwaar belaagde Oekraïners voor liefst 61 miljard dollar aan militaire hulp tegemoet zien. Maar het duurt nog wel even voordat Zelensky’s soldaten aan het front het broodnodige wapentuig zullen ontvangen. Intussen blijven de Russen burgerdoelen bestoken, in de hoop de wilskracht van het broedervolk te breken. Vooral aan luchtafweer is voorlopig nog groot gebrek.

Verscheidene Europese landen hebben al grote bijdragen geleverd: Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Polen, de Baltische landen, Noorwegen, Nederland ook. Denemarken, zich bewust van de benarde positie van Oekraïne en de gevolgen voor de rest van Europa, zegde zelfs alle beschikbare artillerie toe.

Griekenland is een van de landen waar het meest wordt uitgegeven aan defensie

Veel is er op dit vlak niet meer in Europa voorhanden om Oekraïne mee uit de brand te helpen. Behalve in enkele Zuid-Europese landen dan. Spanje en Italië lopen bepaald niet voorop met militaire hulp voor Kyiv. Frankrijk ook niet – al bestrijdt de Franse regering dat.

Helemaal treurig is de Griekse hulp. Griekenland is een van de landen waar procentueel het meest wordt uitgegeven aan defensie. De Grieken beschikken over de veelgevraagde Patriot-raketinstallaties én S-300-raketten. Precies wat Oekraïne dringend nodig heeft. ‘We weten allemaal wie ze hebben, we weten allemaal waar ze zijn, en we weten allemaal wie ze dringend nodig hebben,’ zei een anonieme diplomaat tegen The Financial Times.

Griekenland vreest aanval van Turkije

Maar de Griekse regering weigert te helpen, omdat het vreest door aartsrivaal Turkije te worden aangevallen. Die angst is, gezien de lange geschiedenis van vijandschap tussen de buurlanden, best begrijpelijk. Maar beide landen zijn NAVO-lid, en het bondgenootschap zal nu zeker geen Turkse aanval op Griekenland toestaan.

De Griekse weigering is pijnlijk, juist omdat de Grieken jarenlang steun verwachtten – en kregen – van de rest van Europa. Het land zakte bijna door zijn hoeven tijdens de eurocrisis, omdat het een enorme nationale schuld had opgebouwd en de financiële sector alle vertrouwen in Athene had verloren. En hulp kwam er.

Gebrek aan solidariteit is beschamend

Om de Grieken te helpen – en natuurlijk ook om te voorkomen dat Griekenland het eerste dominosteentje zou zijn dat omviel – werd in 2012 een ongekend hoog bedrag aan uitstaande leningen kwijtgescholden: 107 miljard euro. Sindsdien kwam Griekenland er langzaam weer bovenop.

Nu wordt de Grieken om iets gevraagd waar zíj voldoende van hebben, en plots gaan de rolluiken dicht. Het gebrek aan solidariteit van de Grieken is ronduit beschamend.