Premium Lock Sven Biscop: ‘Rusland is een tanende grootmacht’

20 september 2023Leestijd: 4 minuten
Museum gewijd aan de Tweede Wereldoorlog in Moskou. Rusland heeft nog altijd de ambitie een grootmacht te zijn. Foto: Natalia Kolesnikova/AFP/Getty Images

Als de oorlog in Oekraïne (ooit) eindigt, zal de relatie tussen het Westen en Rusland nog lang ernstig beschadigd blijven. Komt het ooit nog goed? En hoe dan? EW vroeg vijf vooraanstaande experts naar de toekomstige relatie met Moskou. Sven Biscop (47) is een Belgische defensie-expert en als politiek wetenschapper verbonden aan de Universiteit Gent.

‘We moeten ervan uitgaan dat we een autoritair Rusland naast ons houden. Zolang Poetin president is, gaat hij niet onderhandelen over Oekraïne – over niks eigenlijk. Dus we moeten wachten op zijn opvolger. Die kan zeggen: ik heb die oorlog niet in gang gezet. Dus kan hij het zich veroorloven om een pragmatisch compromis te zoeken. Maar ook zo’n opvolger gaat nooit alles toegeven, want dan valt hij ergens uit een venster of zo.

‘Er zijn ook twee slechtere scenario’s, die kunnen samengaan. Dat de opvolger van Poetin nog meer hardliner is. Dan blijf je zitten in de situatie van nu: een nieuwe koude oorlog met de Russen. Een ander slecht scenario is dat het centraal gezag in Rusland verzwakt. Dat je in de provincies onrust krijgt. We hebben gezien hoe fragiel het land is met die vreemde muiterij van Prigozjin. Het Westen heeft er geen belang bij als het centraal gezag afbrokkelt.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw