Gebrek aan concurrentie van partijgenoten is groot risico voor Biden

16 juni 2023Leestijd: 2 minuten
President Joe Biden. Foto: ANP

Zonder serieuze tegenstand koerst president Joe Biden af op de Democratische nominatie voor een nieuwe termijn als president. Dat kan een kapitale blunder zijn van de partij. Alleen tegenover Republikein Donald Trump is Joe Biden een sterke kandidaat bij de presidentsverkiezingen. Democraten moeten de strijd met Biden aangaan, schrijft Victor Pak.

Het was een voorspelbaar scenario. Sinds Donald Trump zijn verkiezingsnederlaag in 2020 weigerde te erkennen, koersen de Amerikanen af op een herhaling van die presidentiële verkiezingen. De strijd om het Witte Huis in 2024 staat in het teken van Trump die zijn revanche wil op Democraat Joe Biden. Laatstgenoemde op zijn beurt denkt dat hij de enige Democraat in de hele Verenigde Staten is die Trump uit het Witte Huis kan houden.

De twee koppige knarren houden de Amerikaanse politiek in hun greep. Zo was Trump sinds 2020 onaantastbaar in de Republikeinse Partij. Ondanks de Capitool-bestorming en de teleurstellende afloop van de tussentijdse verkiezingen in 2022 bleef hij voorman van de partij. In peilingen is hij nog altijd topfavoriet voor de Republikeinse nominatie.

Republikeinen uiten scherpe kritiek op Trump

Toch rommelt het in de partij nu Trump twee keer is aangeklaagd, waarbij de zaak over zijn omgang met geheime documenten veruit de meest serieuze is. Trumps weigering om die dozen vol staatsgeheimen terug te geven aan de overheid was een risico voor de nationale veiligheid. Het is aan de rechter om daarover te oordelen. Al kunnen zijn politieke opponenten hem wel kritiseren.

Dat is voor veel Republikeinen schipperen. Zo vindt voormalig vicepresident Mike Pence de zaak politiek aangestuurd, al kan hij ‘niet verdedigen’ wat in de aanklacht staat geformuleerd. Nikki Haley noemde Trump ‘roekeloos’, een andere tegenkandidaat, Tim Scott, sprak van ‘serieuze aantijgingen’.

Republikeinse kiezers staan zeer sceptisch tegenover de aanklachten. Toch levert Trump in peilingen iets aan steun in. Er kan nog veel veranderen voordat de Republikeinen in januari naar de stembus gaan.

Biden heeft geen echte concurrentie

Dat maakt het zo curieus dat Joe Biden geen enkele tegenstand krijgt in zijn eigen partij. Alleen Robert Kennedy Jr. en Marianne Williamson hebben zich gemeld als tegenkandidaat. Twee figuren uit het Democratische rariteitenkabinet met omstreden visies op de coronapandemie.

De populariteit van Biden keldert intussen opnieuw en nadert het vorige dieptepunt, toen slechts 35 procent van de Amerikanen positief oordeelde over de zittend president. Een meerderheid ziet de 80-jarige Biden liever  vertrekken in 2024. Kiezers geven aan zich grote zorgen te maken over zijn leeftijd. Die is voor bijna 7 op de 10 Amerikanen de reden dat zij Biden liever zien opstappen.

In peilingen staat Biden weliswaar voor op Trump, maar of hij ook tegen andere Republikeinen goed scoort, is onduidelijk. Met de matige rapportcijfers van Biden nemen de Democraten een enorme gok. De Democraten hebben meer baat bij een serieuze strijd om de nominatie dan een vanzelfsprekende kroning van Joe Biden.