Premium Lock Ook Donald Trump staat niet boven de wet

14 juni 2023Leestijd: 3 minuten
DONALD TRUMP SPREEKT AANHANGERS TOE. . FOTO: ANP

De aanklacht tegen oud-president Donald Trump is een ongekende stap. De speciaal aanklager schetst een onthutsend beeld van zijn omgang met geheime documenten. De aanklacht is omstreden, maar ook een oud-president staat niet boven de Amerikaanse wet, schrijft Victor Pak.

Weer schrijft Donald Trump op negatieve wijze geschiedenis. Hij is de eerste Amerikaanse president die op federaal niveau wordt aangeklaagd. De zaak draait om zijn omgang met staatsgeheimen na zijn presidentschap. Hij hield die in zijn bezit en verhinderde de teruggave van de geheime documenten. Een speciale aanklager heeft Trump aangeklaagd voor maar liefst 37 strafbare feiten.

Deze zaak is veel serieuzer dan de eerdere aanklacht die Trump dit jaar aan zijn broek kreeg. Die kwam van een lokale aanklager in Manhattan en gaat over de legaliteit van een betaling aan een pornoactrice. Saai is het nooit bij Trump. De mogelijke straf daarvoor is veel lager dan bij deze nieuwe aanklacht.

Trump gaf documenten niet terug, Pence wel

Begin vorig jaar bleek Trump honderden documenten uit zijn periode als president in zijn bezit te hebben. Die geheime documenten moest hij teruggeven. De stukken zijn geen persoonlijk bezit, maar zijn van de staat. Na die eerste ontdekking volgde een groter onderzoek.

Niet alleen Trump, ook voormalig vicepresident Mike Pence en de huidige president Joe Biden hadden nog geheime documenten in handen. Het onderzoek naar Biden loopt nog, dat van Pence is afgesloten zonder aanklacht. Waarom? Pence werkte vrijwillig mee aan de teruggave, Trump verzette zich, bleek er nóg meer in bezit te hebben dan gedacht en ging er slordig mee om.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw