Robbert de Witt

Verhofstadt en Van Baalen bewijzen in Kiev het gelijk van Moskou

22 februari 2014Leestijd: 2 minuten

Rusland zegt al weken dat Oekraïne wordt opgehitst door Europa. Uitgerekend twee liberale europarlementariërs toonden op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev het gelijk van Rusland.

Een overgangsregering en vervroegde verkiezingen, dat is de kern van het akkoord dat een burgeroorlog in Oekraïne moet voorkomen.

Het lijkt de meest verstandige oplossing. Waar twee partijen beweren namens het volk te strijden, kunnen slechts verkiezingen duidelijkheid brengen.

Bedank de Russen

Veel is nog onzeker. Want de radicale betogers op het Onafhankelijkheidsplein blijken geen genoegen te nemen met wat hun vermeende leiders hebben afgesproken met de president die zij per se willen zien vertrekken.

Dat de deal er kwam, was mede te danken aan de Russen. Rusland is voor Oekraïne van economisch levensbelang en heeft, of Europa dat nu leuk vindt of niet, daarmee een cruciale invloed op het buurland.  En blijkbaar ging het geweld de afgelopen week Moskou ook te ver.

Gelijk van Moskou

Heel verstandig dus dat de ministers van Buitenlandse Zaken van Frankrijk, Duitsland en Polen namens de EU ook aan tafel gingen zitten met een Russische bemiddelaar.

Op de avond van de onderhandelingen bewezen twee liberale europarlementariers vreemd genoeg het gelijk van Moskou, dat al weken roept dat de Oekraïners worden opgehitst door Europa.

Visumplicht afschaffen?

Guy Verhofstadt en Hans van Baalen schreeuwden donderdag de betogers op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev toe dat Europa hen niet in de steek zal laten.

Verhofstadt hield de betogers voor dat hun land financiële hulp moet krijgen en dat de visumplicht moet worden afgeschaft. Nou, daar zullen de meeste EU-burgers heel anders over denken.

Schetsvertoning

Verhofstadt beloofde de Oekraïners verder dat er elke week Europese politici, afvaardigingen van Europese partijen en europarlementariërs zullen komen, net zolang tot de demonstranten hun zin krijgen. ‘Uiteindelijk zullen dictators het  nooit winnen van hun volk!’ viel Van Baalen hem bij.

Wat een schertsvertoning. Zullen Verhofstadt en Van Baalen nog steeds namens het Westen op het podium klimmen als de betogers het akkoord, tot stand gekomen na bemiddeling door de EU, blijven afwijzen?

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.