buitenland

‘Weer vijftien doden op Onafhankelijkheidsplein in Kiev’

20 februari 2014Leestijd: 1 minuut

Een fotograaf van het persbureau Reuters heeft nog eens vijftien lichamen geteld op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev. De lichamen waren bedekt met dekens.

Fotograaf Vasily Fedosenko zegt dat hij aan de noordwestzijde van het plein zes lichamen zag en honderd meter verderop nog eens vier lichamen, schrijft Reuters.

Vervolgens zag hij er nog vijf bij hotel Oekraïne, dat over het plein uitkijkt en voor buitenlandse media als uitvalsbasis dient. Volgens Reuters zijn alle doden die Fedosenko zag burgerslachtoffers.

De vijf doden bij hotel Oekraïne zijn door ook door een verslaggever van de BBC gezien. Kyiv Post zegt zelfs tien doden bij het hotel te hebben geteld en deze krant rept over nog meer doden op verschillende plaatsen rondom het Onafhankelijkheidsplein.

Ministers

De drie Europese ministers van Buitenlandse Zaken die donderdag met de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj zouden praten, zouden volgens eerdere berichten Kiev spoorslags hebben verlaten, zonder met Janoekovitsj te spreken.

Een van de drie, de Poolse minister van Buitenlandse Zaken Radoslav Sikorski, zei dat ze uit veiligheidsoverwegingen zijn uitgeweken en mogelijk elders met Janoekovitsj spreken.’

Dat bericht is later weer ontkend. Reuters schrijft dat de ministers even voor elf uur ’s ochtends (Nederlandse tijd) met de president overleggen.

Ondanks een officieel staakt-het-vuren zijn donderdagochtend weer gevechten uitgebroken tussen oproerpolitie en anti-regeringsbetogers, die al sinds november het vertrek van president Victor Janoekovitsj eisen.

Volg Anna Vossers op Twitter

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.