buitenland

Janoekovitsj vertrokken, oppositie neemt macht over in Kiev

22 februari 2014Leestijd: 2 minuten

De Oekraïense president Viktor Janoekovitsj heeft zijn presidentieel paleis in hoofdstad Kiev verlaten. De oppositie staat op het punt om de macht over te nemen.

Wie wil, kan er zo naar binnenwandelen. Ook de bewaking in het presidentieel paleis is verdwenen, meldt de Britse nieuwszender BBC. Regeringswerknemers die niets van het vertrek af wisten, zouden zaterdagochtend verbaasd op hun werk zijn verschenen.

Charkov

Volgens Oekraïense media is de president vertrokken naar Charkov in het noordoosten van het land. In de stad, in Nederland bekend van het desastreus verlopen EK voetbal in 2012, wonen veel supporters van Janoekovitsj.

De president sloot vrijdag nog een deal met de oppositie over een aanpassing van de grondwet en vervroegde verkiezingen. Maar het radicale deel van de oppositie vond de concessies niet voldoende. De radicalen eisen het onmiddellijke vertrek van de president.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Resolutie

Het lijkt erop dat zij hun zin hebben gekregen. Janoekovitsj is in geen velden of wegen te bekennen. Oppositiepartij Udar, geleid door bokskampioen Vitaly Klitsjko gaat zaterdag een resolutie indienen in het parlement waarmee de president uit zijn functie wordt ontheven. De partij wil zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen uitschrijven.

De voorzitter van dat parlement, Vladimir Rybak, heeft zaterdag ‘om gezondheidsredenen’ zijn vertrek aangekondigd. Vermoedelijk zat hij vrijdagavond bij Janoekovitsj in het vliegtuig naar Charkov.

Wat er nu in het regeringsloze Oekraïne gaat gebeuren, is ongewis. Er wordt gevreesd dat actievoerders het recht in eigen hand gaan nemen en aanhangers van Janoekovitsj zullen aanvallen. Maar ook de oppositiepartijen zijn verdeeld in verschillende kampen. Een complete chaos dreigt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.