buitenland

Ook Donald Trumps bedrijven huren arbeidsmigranten in

01 augustus 2015Leestijd: 2 minuten

Donald Trump profileert zich in de race om het Republikeinse presidentskandidaatschap met veel kritiek op immigranten. Zij zouden de banen inpikken van Amerikanen. Nu blijkt dat de bedrijven van Trump zelf arbeidsmigranten uit het buitenland halen.

Uit onderzoek van persbureau Reuters blijkt dat Trumps Mar-a-Lago Club resort in Florida in juli nog visa heeft aangevraagd voor werknemers in de keuken, bedienend personeel en schoonmakers.

Koks

Het binnenhalen van arbeidsmigranten is niet ongewoon voor Trump, meldt het persbureau. Sinds 2000 hebben Trumps bedrijven zeker 1.100 tijdelijke visa aangevraagd bij het ministerie van Werkgelegenheid. De meeste werden ook daadwerkelijk goedgekeurd.

De bedrijven halen vooral bedienend personeel, koks, medewerkers voor zijn wijngaarden en andere arbeidskrachten. Donald Trump weigert te reageren op het onderzoek.

Tijdens zijn campagne heeft Trump diverse keren gezegd dat Amerikanen banen kwijtraken aan illegalen en het verplaatsen van werk uit de Verenigde Staten naar het buitenland. ‘Ik zal de grootste banenpresident zijn die God heeft gecreëerd,’ zei Trump in juni toen hij zijn kandidaatstelling bekendmaakte.

‘Ik zal banen terugbrengen uit China, Mexico en andere landen. Ik zal banen terugbrengen en ons geld.’ Hij haalde bovendien stevig uit naar Mexicaanse immigranten. ‘Als Mexico Mexicanen stuurt, stuurt het niet de beste. Ze brengen drugshandelaren, criminelen en verkrachters.’

Visa

In de Verenigde Staten worden de meeste tijdelijke visa aangevraagd voor arbeidsmigranten uit Mexico. Het ministerie keurt de aanvragen in veel gevallen goed.

Bedrijven die een aanvraag indienen moeten bewijzen dat zij hebben geprobeerd Amerikanen te vinden voor het werk en dat het gaat om tijdelijk werk. Desondanks is er veel kritiek op het visabeleid omdat bedrijven er misbruik van zouden maken.

Diverse Republikeinen hebben zich gemeld voor het presidentskandidaatschap voor de verkiezingen in 2016. Ondanks, of misschien wel dankzij, zijn fel omstreden uitspraken gaat Trump in verschillende peilingen voorop.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.