buitenland

‘Mexicanen zijn verkrachters’: Donald Trump onder vuur

02 juli 2015Leestijd: 3 minuten

De Amerikaanse presidentskandidaat en vastgoedmiljardair Donald Trump ligt onder vuur nadat hij zich negatief uitliet over Mexicanen. Trump kwalificeerde Mexicanen als ‘verkrachters en drugssmokkelaars’.

‘Als Mexico het eigen volk de grens over stuurt, sturen ze ons niet de besten. Ze sturen mensen met problemen: ze nemen drugs en misdaad mee. Het zijn verkrachters’. Dit zei hij tijdens de toespraak waarin hij zijn presidentskandidatuur bekend maakte. Ruim twee weken later moet hij boeten voor zijn uitspraken.

Miss Mexico

Ook op Twitter deed hij een aantal opmerkelijke uitspraken over Mexicaanse immigranten. Trump staat bekend als een fervent tegenstander van immigratie.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Mexico reageerde door aan te kondigen geen Miss meer naar de eerstvolgende verkiezing van Miss Universe te sturen. Trump is een van de medeorganisatoren van het evenement. De Amerikaanse zender NBC kondigde aan de Miss USA en Miss Universe-verkiezingen niet te gaan uitzenden uit protest tegen de uitlatingen van Trump.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ook verschillende bekende Amerikanen geven aan de banden met Trump te willen verbreken. Onder meer zanger Ricky Martin, die een liefdadigheidsevenement met Trump zou organiseren, en de Mexicaans-Amerikaanse actrice Eva Longoria hebben zich negatief uitgelaten over de opmerking van Trump. Longoria vergeleek de Republikein zelfs met Hitler.

Defensief

Verschillende bedrijven hebben naar aanleiding van de uitspraken van Trump hun samenwerking met hem beëindigd. De Spaanstalige tv-zender Univision beëindigde dinsdag het contract om Miss USA uit te zenden.

Daarnaast wil ook warenhuis Macy’s niks meer met Trump te maken hebben: Trump heeft onder meer een goedlopende kledinglijn voor mannen bij de warenhuisketen.

De gemeente New York is momenteel nog in beraad over of het vastgoedcontract van de stad met Trump wordt beëindigd. ‘De opmerkingen van Trump sluiten niet aan bij de waarden van diversiteit en openheid die ons definieert als New Yorkers,’ zei burgemeester Bill de Blasio woensdag.

Turmp zelf reageert defensief op de contractverbrekingen. Op Twitter ventileert hij zijn woede naar Macy’s door hen ook te beschuldigen van racisme en ‘etnisch profileren’. Ook roept hij zijn volgers op het warenhuis te boycotten.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Hij maakte verder via Twitter bekend de zender Univision voor de rechter te willen slepen wegens contractbreuk en beschuldigt de zender NBC van censuur.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.