buitenland

Trump aan kop bij Republikeinen ondanks markante uitspraken

27 juli 2015Leestijd: 2 minuten

De Amerikaanse vastgoedmiljardair en Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump doet het goed in de peilingen. In de peilingen voor de Republikeinen loopt Trump nu al minstens een week lang aan kop.

Dit meldt CNN. Volgens de peiling wordt Trump door 18 procent van de Republikeinen gesteund. Hij laat daarmee onder meer Jeb Bush (15 procent) en Scott Walker (10 procent) achter zich. Trump is hiermee sinds een andere peiling in juni zes plekken gestegen. Geen enkele andere kandidaat in de peiling maakte zo’n grote stijging door.

Onsympathiek

51 procent van het totale aantal Republikeinse deelnemers zegt echter nog helemaal niet te weten wie genomineerd moet worden. Volgens hen is het nog te vroeg om te zeggen achter welke kandidaat ze zich zullen scharen.

De peiling geeft wel weer dat de favorability rating (de mate waarin iemand als sympathiek wordt beschouwd door het publiek) van Trump heel laag is: dit zou kunnen komen door zijn eerdere uitlatingen over Mexicanen en andere Amerikaanse politici.

Zo zei hij dat er met Mexicaanse immigranten vooral ‘drugshandelaren en verkrachters’ meekwamen en bekritiseerde hij het oorlogsverleden van senator John McCain. Hij zei daarover dat McCain, een bekende Vietnamveteraan en ex-presidentskandidaat, alleen als oorlogsheld wordt gezien omdat hij krijgsgevangene is geweest. Verder zou hij geen waardevolle bijdrage hebben geleverd aan de Vietnamoorlog. Deze opmerking schoot bij veel veteranen, een groep die eerder veel steun gaf aan Trump, in het verkeerde keelgat.

Ook voor zijn Mexicanen-uitspraak vindt hij veel kritiek. Zo besloten onder meer warenhuis Macy’s en zanger Ricky Martin om naar aanleiding van zijn opmerkingen hun lopende samenwerkingen met de vastgoedmagnaat te beëindigen.

Onbekend

Een van de redenen voor de hoge positie van Trump zou echter zijn bekendheid kunnen zijn. De kiezers geven in de peilingen aan veel van de Republikeinse kandidaten nog niet te kennen, waardoor zij op een lagere plek in de peilingen zouden eindigen. Ook bij peilingen die onder een gemengde groep van Democraten en Republikeinen worden gehouden, scoort Trump niet hoog.

Hij wordt daarbij met grote afstand ingehaald door de Democratische kandidaten Hillary Clinton en Bernie Sanders. De Republikeinse kandidaten Bush en Walker komen daarbij net achter Clinton, en op ongeveer hetzelfde niveau als Sanders.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.