Verhaal van de dag

Hennis woont rouwplechtigheid Iraakse Hezbollah-leider Muhandis bij

07 januari 2020

De Nederlandse VN-gezant Jeanine Hennis heeft bij sommigen voor scheve gezichten gezorgd door de rouwplechtigheid voor de Iraakse militieleider Abu Mahdi al-Muhandis bij te wonen. ‘VVD-er Hennis rouwt om de terroristische Hezbollah-leider Muhandis. Ziek en walgelijk!’ twitterde PVV-leider Geert Wilders.

Muhandis leidde de Iraakse Hezbollah-brigades, die worden gesteund door Iran. Tijdens de oorlog in Irak vocht de groep tegen de geallieerden onder leiding van de Verenigde Staten. En in de Syrië-oorlog stond de tak aan de zijde van de Syrische regering en richtte gruwelijkheden aan onder de Syrische burgerbevolking. Muhandis stond op de Amerikaanse terreurlijst.

Hennis sprak volgens een interview in dagblad AD na de dood van Muhandis met de Iraakse premier Adil Abdul-Mahdi, parlementsvoorzitter Mohamed al-Halbusi en president Barham Salih.

Tientallen doden bij rouwstoet Soleimani

Muhandis werd vrijdag gedood bij de Amerikaanse aanslag op de Iraanse bevelhebber generaal-majoor Qassem Soleimani, die ook omkwam. De begrafenis van Soleimani in zijn geboorteplaats Kerman is dinsdag uitgesteld nadat zeker 35 mensen om het leven waren gekomen in de begrafenisstoet, en 48 personen gewond raakten, zo meldt het Iraanse persbureau ISNA. Onduidelijk is wanneer de generaal wel wordt begraven. Op de begrafenisplechtigheid was een enorme menigte afgekomen.

Iraniërs gingen maandag ook al massaal de straat op in de hoofdstad Teheran. De Iraanse staatstelevisie sprak zelfs over ‘miljoenen’ mensen. Ze stonden stil bij het overlijden van de generaal en droegen vlaggen en portretten van Soleimani. Ook scandeerden ze ‘dood aan Amerika’. Een huilende ayatollah Ali Khamenei ging de menigte voor in gebed.

Soleimani, rechterhand van geestelijk leider Khamenei, kwam vrijdag om het leven door een Amerikaanse raket in de Iraakse hoofdstad Bagdad. De dood van Soleimani heeft veel spanning veroorzaakt tussen Iran en de Verenigde Staten.

Iran noemt alle Amerikaanse strijdkrachten ‘terroristen’

Het Iraanse parlement heeft dinsdag een wetsvoorstel aangenomen waarin staat dat alle Amerikaanse strijdkrachten en werknemers van het Pentagon terroristen zijn. Iran ziet ook hulp aan de Amerikaanse strijdkrachten als een ‘terroristische daad’. Dat geldt voor militairen, maar ook voor onder meer inlichtingen-, financiële en technische diensten.

Ook stemde het Iraanse parlement dinsdag voor een verhoging van het budget voor de al-Quds-eenheid, waarover generaal Soleimani de leiding had. Het gaat om een bedrag van 200 miljoen euro. De al-Quds-eenheid voert buitenlandse operaties uit voor de Iraanse Revolutionaire Garde.

Iran zweert wraak

Iran heeft gezworen wraak te nemen op de Verenigde Staten. De Amerikaanse president Donald Trump zegt 52 Iraanse doelen te hebben geselecteerd die doelwit van een eventuele wraakactie kunnen zijn. Diverse wereldleiders maken zich zorgen over de opgelopen spanningen tussen beide landen.

Iran zegt dertien wraakscenario’s te bekijken, waarvan de minst erge nog steeds een ‘historische nachtmerrie’ zal zijn voor de Verenigde Staten.

Niet iedereen rouwt om dood Soleimani

RTL meldt dinsdag dat niet alle Iraniërs treuren om de dood van Soleimani. Dat blijkt uit de berichten die Iraniërs delen op Twitter met de hashtag #IraniansDetestSoleimani. Het zijn vooral geëmigreerde Iraniërs die hun mening durven geven.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

In de Syrische stad Idlib gingen mensen opgetogen de straat op na de aanval op Soleimani. Zij zien hem als een moordenaar, die de dood van onschuldige burgers op zijn geweten heeft. Idlib is de laatste regio waar Syrische rebellen wonen. Volgens deze rebellen is Soleimani verantwoordelijk voor de verhongering van burgers tijdens de omsingeling van Syrische dorpen.

In de maanden voorafgaand aan de dood van Soleimani was Iran het toneel van hevige protesten. Eerst tegen de verhoging van de brandstofprijzen en daarna tegen het totalitaire regime. Volgens het Iraanse ministerie van Binnenlandse Zaken kwamen hierbij zeker vijftienhonderd mensen om het leven. Onder de demonstranten zullen vermoedelijk ook weinig sympathisanten voor Soleimani zijn.

Lees ook de column van Robbert de Witt: De gerechtvaardigde dood van schaduw-bevelhebber Soleimani

Duitsland trekt troepen terug

Duitsland trekt een deel van zijn troepen in Irak terug naar Jordanië en Koeweit. Duitsland heeft nu zo’n honderdtwintig militairen in Irak, als onderdeel van de anti-IS-missie. Bijna dertig van hen trainen Iraakse troepen en verblijven in Taji, dat ten noorden van Bagdad ligt. De militairen daar vertrekken en ook gaan enkele militairen uit de Iraakse hoofdstad weg.

Zondag keurde het Iraakse parlement een resolutie goed waarin het de regering oproept ervoor te zorgen dat alle buitenlandse troepen in het land die deel uitmaken van de internationale coalitie onder leiding van Amerika, worden teruggetrokken.

‘Natuurlijk zullen we elke soevereine beslissing van de regering van Bagdad respecteren,’ laten de Duitse minister van Defensie Annegret Kramp-Karrenbauer en minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas weten in een brief.

Directeur politieke zaken van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies Han ten Broeke zegt in WNL-tv-programma Goedemorgen Nederland dat hij niet onder de indruk is van het besluit van Duitsland om troepen terug te trekken. ‘Dat doen militairen constant, alleen nu komt het in het nieuws door de onrust op dit moment.’

Het gevaar is dat IS mogelijk weer de kop opsteekt

Ten Broeke vreest dat door de huidige situatie IS mogelijk weer de kop opsteekt in Irak. ‘Het militaire beleid van Europa en wellicht ook van de Amerikanen, wordt nu deels stilgelegd. Toen Trump z’n troepen terugtrok eind vorig jaar, heeft IS ook weer speelruimte gekregen. Zo waren de Koerden bijvoorbeeld niet meer in staat om de gevangenissen met IS-strijders goed te bewaken.’

‘Als je kijkt naar wat Iran heeft gedaan en wat Soleimani is, dat is natuurlijk geen heilig boontje. Dat was een echte boef,’ aldus minister van Defensie Ank Bijleveld (CDA) maandag in de nieuwe tv-talkshow Op1.

Nederlandse militairen blijven in Irak

Volgens Bijleveld zijn er ‘vreselijke’ dingen gebeurd in Syrië, waarvoor Soleimani – als leider van de sjiitische milities – verantwoordelijk kan worden gehouden.

Voorlopig blijven Nederlandse militairen in Irak, maar het ministerie van Defensie houdt de situatie nauwlettend in de gaten. Wel zijn de trainingen die de Nederlandse militairen daar geven stilgelegd, om hun veiligheid te waarborgen.

Per ongeluk brief verstuurd

Een brief waarin het Amerikaanse leger aankondigt te vertrekken uit Irak, is maandag per ongeluk aan Bagdad verstuurd. De Amerikaanse generaal Mark Milley liet dat weten, nadat de brief in handen was gevallen van internationale media.

Het hoofd van de missie, brigadegeneraal William Seely, schrijft in de brief dat de komende dagen en weken troepen ‘opnieuw worden gegroepeerd’ om ‘een veilige en effectieve terugtrekking uit Irak’ mogelijk te maken.

Maar het was niet de bedoeling dat de brief nu al zou worden verzonden, stelt Milley. Volgens hem betrof het een conceptversie die per abuis is verstuurd. Minister van Defensie Mark Esper zei niets van het document te weten toen hem ernaar werd gevraagd. Hij liet weten dat er ‘geen enkel besluit’ is genomen om Irak te verlaten.

De Verenigde Staten leveren de grootste bijdrage aan de coalitie in Irak. Momenteel zijn ongeveer 5.200 Amerikaanse militairen in het land gestationeerd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.