Premium Lock De gerechtvaardigde dood van schaduw-bevelhebber Soleimani

03 januari 2020Leestijd: 2 minuten
Anti-Amerikaanse protesten in Kashmir tegen dood Soleimani. Foto: AFP.

Via zijn Quds-brigade verspreidde de Iraanse generaal Qasem Soleimani chaos en terreur in het Midden-Oosten, en ver daarbuiten. Trumps besluit om hem op te blazen is risicovol, maar het lijdt geen twijfel dat Soleimani het kwaad belichaamde, schrijft Robbert de Witt.

In een omvangrijk rapport van afgelopen november concludeert de Britse denktank International Institute for Strategic Studies dat Iran het gevecht om strategische invloed in het Midden-Oosten aan het winnen is. In steeds meer landen die zijn afgegleden in de richting van chaos – Syrië, Libanon, Irak en Jemen – hebben de ayatollahs grote invloed. En in sommige gevallen zijn ze er feitelijk de baas.

Dat is volgens de experts in Londen niet te danken aan superieure Iraanse militaire vuurkracht, maar aan de geslepen inzet van huurlingen, geheime operaties, allianties met lokale milities, stiekeme wapenleveranties en -training, en zware druk op lokale politici. Het doel: de Iraanse islamitische revolutie exporteren naar andere landen in het Midden-Oosten en Teheran machtiger maken.

Lees ook deze column van Afshin Ellian: Terreur is de kerntaak van de Iraanse  Revolutionaire GardeAli Khamenei bij ceremonie Revolutionaire Garde

Soleimani, de invloedrijkste man van het land

Dit succes is geheel te danken aan de Quds-brigade, een militaire eenheid van zo’n 15.000 man binnen de Iraanse Revolutionaire Garde. Aan het hoofd van deze elitegroep stond, van 1998 tot hij gisteren door de Amerikanen in Bagdad naar het hiernamaals werd gebombardeerd, majoor-generaal Qasem Soleimani.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw