Afshin Ellian Afshin Ellian

Dood Soleimani is gevoelige klap voor Iraans staatsterrorisme

04 januari 2020

De wereld is dankzij Donald Trump een gevaarlijke terroristenleider armer. En Khamenei heeft zijn meest charismatische volgeling verloren, schrijft Afshin Ellian in deze extra blog.

De dood van Qassem Soleimani markeert een harde grens voor het Iraanse staatsterrorisme. Sinds 1980 wordt de islamitische staat van Iran beschuldigd van staatsterrorisme. Tot de aanslagen van 9/11 had de Iraanse staat het monopolie op het islamitische terrorisme en vooral het ombrengen van Amerikanen: in Libanon, Kuweit en andere plaatsen.

De meeste aanslagen op Amerikanen werden georganiseerd vanuit Teheran. Op 11 september 2001 maakte Al-Qa’ida een eind aan het Iraanse monopolie op terrorisme. Maar de Amerikaanse presidenten wisten nooit raad met het Iraanse terrorisme. Sancties waren het enige middel dat Amerika inzette tegen het Iraanse regime.

 

Afshin Ellian

Prof. mr. dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap en wetenschappelijk directeur van het Instituut voor Metajuridica aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

Internationale tak Revolutionaire Garde

De Islamitische Revolutionaire Garde (RG) die ter bescherming van de ideologie van het regime is opgericht, werd al twee jaar na oprichting voorzien van een internationale tak. Deze eenheid onderhield contacten met andere terreurgroepen. De RG was de vroedvrouw bij de geboorte van de Libanese terreurbeweging Hezbollah. En dat werd een groot succes.

Hezbollah werd van geld en wapens voorzien. Nog steeds wordt Hezbollah volledig door Iran gefinancierd. Later gaven ze een duidelijke structuur en naam aan die internationale divisie van de RG. Ze noemden het Quds, wat Jeruzalem betekent.

De Quds-divisie hoopt ooit naar Quds (Jeruzalem) te kunnen marcheren. Daarvoor zijn ze bereid om miljoenen mensen om het leven te brengen.

Lees ook het commentaar van Robbert de Witt: De gerechtvaardigde dood van schaduw-bevelhebber Soleimani

Soleimani was leider van de Quds-divisie

De Quds-divisie werd al ruim twee decennia geleid door Qassem Soleimani. Hij was een zeer bekwame en charismatische militaire leider, gespecialiseerd in de guerrillaoorlog en terreur. Hij richtte ook nieuwe groepen op: in Afghanistan, Irak, Jemen, Pakistan enzovoorts. Ook rekruteerde hij uit onwaarschijnlijke gebieden, zoals diverse landen in Afrika. Daardoor werd de Quds een machtige organisatie in tal van Afrikaanse landen. Maar in twee landen werd hij de lievelingsster van de Iraanse leider Khamenei: Irak en Syrië.

In 2003 veronachtzaamde Amerika het bewaken van de grenzen met Iran. De gevolgen daarvan waren desastreus. Soleimani stuurde duizenden in de jaren tachtig van de afgelopen eeuw getrainde Irakezen terug naar Irak. Daarna verspreidde hij wapens onder alle groepen. Ook voorzag hij aanvankelijk de Al-Qa’ida van Irak van wapens, met een helder doel: zoveel mogelijk Amerikanen doden totdat ze Irak verlieten. Ook gaven en geven ze steun aan de Taliban met hetzelfde doel. In een BBC-documentaire leggen Amerikaanse en Britse generaals uit wie de oorlog tegen ze organiseerde: Qassem Soleimani.

Soleimani heeft bloed aan zijn handen

President Donald Trump heeft absoluut gelijk als hij zegt dat Soleimani bloed van duizenden Amerikanen en nog eens duizenden moslims aan zijn handen heeft. In de oorlogen die Soleimani in Jemen, Irak, Syrië ontketende, zijn duizenden moslims om het leven gekomen.

Bij het begin van protesten in Syrië ging hij naar president Bashar al-Assad en hij beloofde hem dat Iran voor grondtroepen zou zorgen als hij stand zou houden. Soleimani bracht tienduizenden milities uit Afghanistan, Iran, Pakistan, Irak en Libanon naar Syrië. Soleimani was de architect van de burgeroorlog in Syrië. Deze burgeroorlog leidde tot de komst van de Islamitische Staat (de IS).

In Idlib vluchten nu honderdduizenden burgers. Voor wie vluchten ze? Ze vluchten voor de opmars van de troepen van Soleimani. Dit vergeten onze linkse mensen in de media. Soleimani was een grote oorlogsmisdadiger.

De as van het verzet tegen Israël

De steun van Teheran aan Assad had slechts één doel dat Khamenei continu herhaalde: de bescherming van de as van het verzet tegen Israël. De droom, en het einddoel van Soleimani was het vernietigen van Israël. Daarvoor moesten de Amerikanen uit het Midden-Oosten worden weggejaagd door de ‘afvallige’ regimes (Saudi-Arabië, Jemen, Bahrein) omver te werpen. Dit is ook het uitgangspunt van andere jihadisten.

Ooit zei Soleimani: ‘Wie een slagveld mist, mist het paradijs.’ Hij was een geboren soldaat. Zijn slagveld was niet een klassieke oorlog, maar burgeroorlogen en terreuraanslagen. Trump heeft in een korte tijd twee terroristenleiders geneutraliseerd: IS-leider Abu Bakr al-Bagdadi en Soleimani. Dat verdient complimenten.

In de afgelopen vier decennia waren Amerikaanse president bang voor een serieuze confrontatie met het Iraanse regime. Deze Amerikaanse angst versterkte het Iraanse regime. Trump is de eerste president die daadwerkelijk geen angst kent. Hij legt de islamitische staat Iran een duidelijke keuze voor: echte onderhandelingen inzake drie vraagstukken (nucleair programma, ballistische raketten en de steun aan de terreurgroepen) of een harde militaire en economische confrontatie. De economische confrontatie is al lang aan de gang, maar sinds vrijdag is daar een militaire dimensie bijgekomen.

Quds-divisie is moderne Waffen-SS

Vanuit het Iraanse volk bezien is de Quds-divisie van de RG een groot gevaar voor de toekomst van het land. Deze moderne Waffen-SS kon en kan ook worden ingezet tegen de Iraanse burgers. Soleimani bedreigde verscheidene keren Iraanse demonstranten met zijn Quds-divisie, bestaande uit Afrikanen, Afghanen, Pakistanen, Irakezen, Jemenieten enzovoort. Geen enkel regime op aarde beschikt over zo’n omvangrijk internationaal leger dat slechts tot taak heeft om met geweld de ideologie van de heersers te beschermen en te verspreiden.

De wereld is een gevaarlijke terroristenleider armer. En Khamenei heeft zijn meest charismatische volgeling verloren.

Het Iraanse staatsterrorisme is hard bestraft door de dood van Soleimani.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.