Verhaal van de dag

Iran zweert wraak voor Soleimani en stapt uit atoomakkoord

06 januari 2020

In Irak en Iran is het onrustig door de dood afgelopen vrijdag van de Iraanse generaal Qassem Soleimani. In Irak stemde het parlement afgelopen zondag voor een niet-bindende resolutie die de premier vraagt buitenlandse militairen het land uit te sturen. Buurland Iran stapte zondag uit het atoomakkoord van 2015 en zweert wraak voor de dood van Soleimani.

Met de dood van de Iraanse generaal Soleimani hebben de Verenigde Staten veel weerstand in Irak opgeroepen. De Iraniër werd afgelopen vrijdag uitgeschakeld door een Amerikaanse droneaanval. In de motie die door het Irakese parlement is goedgekeurd, staat dat de Irakese premier nu moet besluiten of hij Amerikaanse troepen het land wil uitzetten.

Trainingsmissie van Nederlanders gestaakt

De Amerikaanse president Donald Trump heeft Irak al gedreigd met sancties als het Amerikaanse leger het land wordt uitgezet. Trump wil dan de kosten van een militaire vliegbasis die in Irak is gebouwd op het land verhalen. Dat zou volgens de president om miljarden dollars gaan. Onduidelijk is welke basis Trump precies bedoelt.

Wegens veiligheidsrisico’s hebben Nederlandse militairen de training van Koerdische peshmerga’s in Noord-Irak gestaakt. Zo’n veertig Nederlandse militairen trainen Koerdische strijders in hun schietvaardigheid en leiderschap. De training is onderdeel van het werk van de internationale coalitie die tegen Islamitische Staat strijdt.

Een andere training die in de Iraakse hoofdstad Bagdad door Nederlandse ‘special forces’ werd gegeven, is ook gestaakt. In Irak is het onrustig sinds de dood van de Iraanse generaal Soleimani.

Iran zweert wraak, Trump onbevreesd

Iran heeft gezworen wraak te nemen voor de dood van Soleimani. Hij was een van de machtigste mannen van Iran. President Trump lijkt onbevreesd te zijn voor de Iraanse dreiging. Op Twitter zei hij dat het Amerikaanse leger een lijst van 52 doelwitten heeft die zouden worden gebombardeerd als Iran Amerika of Amerikanen aanvalt.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Trumps uitspraak om ook culturele doelwitten te bombarderen, wordt bekritiseerd. Zo heeft de Britse premier Boris Johnson Trump gewaarschuwd om dat niet te doen. Johnson wees Trump op de conventie van Den Haag, die ook door de Verenigde Staten is ondertekend.

In die conventie is afgesproken dat plaatsen van culturele waarde geen legitiem doelwit zijn.

Rouw om Soleimani

In Iran gingen de afgelopen dagen talloze mensen de straat op om te rouwen over de dood van Soleimani. Volgens Iraanse staatsmedia gaat het om miljoenen mensen. Mensen scandeerden de leus ‘dood aan Amerika’, die afgelopen weekeinde ook in het Iraanse parlement klonk.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Maandag kwam de grafkist met het lichaam van Soleimani aan in de Iraanse hoofdstad Teheran. Grootayatollah Ali Khamenei bad daar voor hem. Esmail Ghaani, de opvolger van de gedode generaal, herhaalde dat Iran zijn dood zal wreken. Ook sprak de dochter van de gedode generaal de menigte toe. Ze zei dat een ‘donkere dag’ op de Verenigde Staten wacht.

Verzoek Europese landen

Regeringsleiders van het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk hebben Iran verzocht geen geweld te gebruiken en zich te houden aan het atoomakkoord dat in 2015 werd afgesproken. Zondag maakte Iran bekend zich definitief terug te trekken uit het akkoord.

Het atoomakkoord stond al langer onder druk. Het werd in 2015 onder leiding van Trumps voorganger Barack Obama gesloten. Trump had er lange tijd flinke kritiek op en Amerika trok zich in 2018 terug. Europese landen proberen het akkoord sindsdien in stand te houden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.