Corbyn opnieuw onder vuur na kranslegging voor terroristen

14 augustus 2018Leestijd: 4 minuten
Jeremy Corbyn. Foto: AFP.

Jeremy Corbyn, leider van de Britse politieke partij Labour, is in verlegenheid gebracht door een foto van een kranslegging bij het graf van Palestijnse terroristen. Hij ontkent de krans te hebben gelegd, maar geeft toe dat hij aanwezig was bij de ceremonie voor de terroristen die in 1972 elf Israëlische atleten doodden bij de Olympische Spelen in München. Een Twitter-ruzie tussen Corbyn en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu volgde, terwijl ook Britse politici de sociaal-democraat fel kritiseren.

Zaterdag publiceerde de Daily Mail een foto uit 2014 waarop Corbyn naast een Palestijnse politicus is te zien terwijl hij een krans vasthoudt (zie de tweet hieronder). Sindsdien lopen de gemoederen in het Verenigd Koninkrijk hoog op. Volgens de Britse krant gaat het om een ceremonie ter ere van de terreurgroep Black September, die tijdens de Olympische Spelen van 1972 in München elf atleten uit Israël vermoordde.

Labour: ‘Corbyn bewees geen eer aan München-terroristen’

Corbyns partij Labour ontkende in eerste instantie de aanwezigheid van haar leider bij de ceremonie, nadat weduwen van de atleten woedend hadden gereageerd. ‘De München-weduwen worden misleid. Jeremy heeft geen eer bewezen aan degenen die verantwoordelijk zijn voor de moorden in München,’ schreef de partij maandag op Twitter.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Volgens de sociaal-democraten was hun partijvoorzitter op een Palestijnse begraafplaats in de Tunesische hoofdstad Tunis voor de herdenking van een Israëlisch bombardement op het plaatselijke hoofdkwartier van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO). Daarbij kwamen 47 mensen om. ‘Velen van hen waren burgers,’ aldus Labour.

Corbyn geeft aanwezigheid toe: ‘Denk niet dat ik erbij was betrokken’

Later op de dag sprak Corbyn zelf die lezing tegen in een interview met Sky News. Daarin gaf hij toe dat het inderdaad ging om een kranslegging op de plek waar onder anderen PLO’er Atef Bseiso, het brein achter de Black September-aanslagen, ligt begraven: ‘Ik was aanwezig toen de krans werd gelegd, maar ik denk niet dat ik er daadwerkelijk bij was betrokken.’ Volgens Corbyn was hij bij de kranslegging omdat hij een ‘passend gedenkteken wilde zien voor iedereen die bij elke terreuraanslag is omgekomen, waar dan ook’.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft maandag via Twitter gereageerd op de kwestie. ‘De kranslegging door Jeremy Corbyn bij het graf van terroristen die de München-slachting hebben gepleegd en zijn vergelijking tussen Israël en de nazi’s verdient een ondubbelzinnige veroordeling van links, rechts en alles daartussenin.’ Met de ‘vergelijking tussen Israël en de nazi’s’ doelt Netanyahu op een uitspraak van Corbyn uit 2013, die vorige week opdook. In een toespraak bij een Palestijnse organisatie zei de Labour-leider, destijds nog parlementslid, dat Palestijnen ‘op de Westelijke Jordaanoever leven in omstandigheden die herkenbaar zouden zijn voor velen in Europa die de bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben ervaren’.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Netanyahu en Corbyn ruziën op Twitter

Corbyn reageerde daar via Twitter al snel op: ‘Netanyahu’s aantijgingen over mijn daden en woorden zijn onjuist,’ schrijft hij. Ook hekelt hij het optreden van het Israëlische leger in Gaza, waar sinds 30 maart meer dan 160 Palestijnen zijn gedood bij gewelddadige demonstraties en bestormingen van het grenshek. Dat verdient volgens Corbyn een ‘ondubbelzinnige veroordeling’. Ook verklaart de Labour-voorman solidair te zijn met de ‘duizenden Arabische en Joodse burgers van Israël die demonstreren voor gelijke rechten in Tel Aviv’ vanwege de vorige maand aangenomen ‘Joodse natiestaat-wet‘, die in zijn ogen ‘discrimineert tegen Israëls Palestijnse minderheid’.

De rel is de zoveelste in een reeks antisemitisme-schandalen die Labour de laatste maand teisteren. Geregeld duiken foto’s of uitspraken op die Corbyn en andere partijleden in het verleden hebben gedaan, waaruit antisemitisme en/of disproportionele Israël-kritiek zou blijken. Ruim een week geleden excuseerde Corbyn zich voor het ‘te traag disciplinair bestraffen van voornamelijk antisemitische laster’ door Labour-leden. ‘Voor mensen met antisemitisch gedachtegoed is geen plaats in onze partij,’ zei hij in een videoboodschap en een opiniestuk op de site van dagblad The Guardian.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Labour-leider in opiniestuk: ‘Hoe kan Labour Corbyn nog tolereren?’

Desondanks heeft Corbyn zich nooit expliciet geëxcuseerd voor het antisemitisme dat hem zelf wordt aangewreven. Reden voor Brandon Lewis, voorzitter van de Conservatieve Partij die vorige week zijn ‘eigen’ Boris Johnson terugfloot om vermeende ‘islamofobe’ uitlatingen in een column over de burqaom een opiniestuk te publiceren op de site van The Daily Mail: ‘Dit gaat verder dan partijpolitiek. In naam van gezond fatsoen, hoe kan Labour Jeremy Corbyn nog tolereren?’

Volgens de krant hebben leiders van de Joodse gemeenschap in het Verenigd Koninkrijk en parlementariërs van zijn eigen partij Corbyn gevraagd om zijn excuses aan te bieden, maar weigert hij dat. De Conservatieve minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt vindt dat de Labour-leider door de kwestie niet langer geloofwaardig is, mocht hij premier worden: ‘Als Jeremy Corbyn denkt dat terrorisme gerechtvaardigd is voor de zaak waarin hij gelooft, hoe kan hij dan als premier de morele autoriteit hebben om terrorisme tegen Britse burgers te veroordelen?’