buitenland

Erdogan: ‘Israël bezeten door geest van Hitler’

24 juli 2018Leestijd: 2 minuten

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft woedend gereageerd op de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Erdogan noemde Israël de ‘meest fascistische, en meest racistische staat’ ter wereld. ‘Ze zijn bezeten door de teruggekeerde geest van Hitler.’

Die uitspraken deed de Turkse president naar aanleiding een nieuwe Israëlische wet, waarin wordt bepaald dat het land een Joodse natiestaat is.

Erdogan vergeleek de Israëlische regering met Adolf Hitler. Tijdens een bijeenkomst van de Turkse AK-partij trok de Turkse president van leer tegen Israël, een voormalige bondgenoot. ‘Deze wet geeft zonder enige twijfel aan dat Israël de meest zionistische, fascistische en racistische staat is,’ aldus Erdogan. Dat meldt de BBC.

Netanyahu: ‘Turkije is een duistere dictatuur’

Netanyahu is woedend, en beschuldigt Erdogan van het slachten van Syriërs en Koerden. Ook noemde hij Turkije ‘een duistere dictatuur’. Op Twitter schrijft Netanyahu dat ‘het feit dat Erdogan de natiestaat-wet aanvalt, het grootste compliment is dat hij deze wet kan geven’.

Fijntjes wijst Netanyahu erop dat Erdogan tienduizenden Turkse burgers heeft opgesloten. Ten slotte schrijft Netanyahu dat Israël zich hard blijft maken voor gelijke rechten voor alle burgers.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

‘Israël mag Turkije niet de les lezen’

Een woordvoerder van de Turkse president haalde dinsdagmiddag uit naar Netanyahu, omdat hij de Turkse president ‘de les probeert te lezen’. Dat meldt het Turkse staatspersbureau Anadolu. ‘De premier van de zionistische apartheidsstaat, die gebouwd is op racisme, bezetting en deportatie, is niet in de positie om onze president de les te lezen over mensenrechten,’ aldus regeringswoordvoerder Ibrahim Kalin.

Volgens Kalin is de natiestaat-wet een ‘schaamteloze poging om racisme te institutionaliseren tegen het Palestijnse volk’.

Voetballer Özil: ‘Geen spijt van foto Erdogan’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.