Corbyn onder vuur om laks optreden tegen antisemitisme

05 mei 2018Leestijd: 2 minuten
Foto: AFP

De lokale verkiezingen hebben voor de Britse Labour-partij niet het gewenste resultaat opgeleverd. In 2017 leek het er nog op dat Jeremy Corbyn de macht binnen handbereik had, maar nu moet hij zich eerst zien te verdedigen binnen de eigen gelederen. Corbyn zou te weinig zijn opgetreden tegen antisemitisme in zijn partij.

Labour had zich verheugd op een grote overwinning, met name in de Britse hoofdstad. Die bleef uit. Volgens partijleider Jeremy Corbyn is wel bewezen dat de partij ‘elk moment klaar is voor nieuwe algemene verkiezingen.’ Hij gaf echter ook aan dat hij teleurgesteld is in het resultaat. Maar volgens de leider van de sociaal-democraten is er ‘nog veel tijd, en het zal nog beter worden.’

In zijn partij is niet iedereen daar zeker van. Een parlementslid van Labour noemt de aanloop naar de verkiezingen ‘amateuristisch’, meldt het Britse dagblad The Times. Ook wordt de partijtop verweten dat die te weinig is opgetreden tegen antisemitisme in de partij. Dit zou er de oorzaak van zijn dat Labour er niet in is geslaagd sleuteldistricten als Westminster, Wandsworth en Barnet te heroveren.

Joodse gemeenschap liet het afweten

Barry Rawlings, de leider van Labour in Barnet, zegt tegen The Times dat veel leden van de Joodse gemeenschap vinden dat Labour op nationaal niveau te weinig tegen antisemitisme doet. Velen vinden dat Corbyn zich moet verontschuldigen tegenover de Joodse gemeenschap. Corbyn heeft dat niet gedaan.

Ook Lagerhuislid Jess Philips denkt dat deze kwestie de overwinning in Londen in de weg heeft gestaan: ‘Het probleem van antisemitisme is er voor Labour een oorzaak van dat we niet winnen in grote steden, als Londen en Birmingham. De Labourpartij moet goed naar de resultaten kijken, daar een strategie op afstemmen, en in de spiegel kijken.’

Lokale verkiezingen zeggen veel over de Brexit, meent Johnson

Volgens de minister van Buitenlandse Zaken, Boris Johnson, wijst de uitslag van de lokale verkiezingen erop dat de Britten nog steeds achter de Brexit staan. Johnson was en is een van de belangrijkste voorstanders van een Brexit, het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Ook zei hij dat Corbyn is afgestraft omdat hij mogelijk binnen de douane-unie met de EU wil blijven.

Waarom Jeremy Corbyn moeizame relatie heeft met journalisten