Verenigd Koninkrijk

Partijgenoot: ‘Corbyn is een antisemitische racist’

18 juli 2018Leestijd: 2 minuten

De leider van de Britse Labourpartij Jeremy Corbyn ligt opnieuw onder vuur. Margaret Hodge, Lagerhuislid voor Labour, beschuldigd haar partijleider van antisemitisme. Corbyn zou antisemitische incidenten niet serieus hebben genomen.

Eerder al werd Labour als partij in verband gebracht met sluimerend antisemitisme. Voor de partij was dit reden om een onderzoek te laten instellen door de National Executive Committee (NEC). Deze commissie kwam recent met een gedragscode tegen antisemitisme die binnen de Joodse gemeenschap omstreden is. De gedragscode hanteert een nauwere definitie van antisemitisme dan internationaal gebruikelijk.

‘Niet eerder vertoonde blijk van minachting’

Dit was tegen het zere been van Ephraim Mirvis, opperrabbijn in het Verenigd Koninkrijk. Mirvis noemt het ‘een niet eerder vertoonde blijk van minachting voor de Joodse gemeenschap’. Dat meldt de Britse krant The Times.

Een aantal leden van het Lagerhuis is woedend op partijleider Corbyn, die er volgens hen te weinig aan doet om het antisemitische imago van de partij af te schudden. Collega’s van Hodge ontkennen dat ze Jeremy Corbyn heeft uitgescholden, maar bevestigen wel dat hij een ‘antisemitische racist’ is genoemd.

Dat meldt de Britse krant The Guardian. Toen Corbyn bezwaar maakte, zei Hodge: ‘Het gaat niet om wat je zegt, maar om wat je doet. En gezien je daden ben je een antisemitische racist.’ Een ooggetuige zegt over het opstootje: ‘Ze is naar hem toe gegaan en hij stond daar gewoon, en liet het over zich heen komen. Ze was razend.’

‘Antisemitisme oorzaak tegenvallende verkiezingen’

Eerder weet Lagerhuislid Jess Philips (Labour) de magere resultaten bij de gemeenteraadsverkiezingen aan Corbyns lakse houding tegenover het antisemitisme binnen zijn partij. ‘Het antisemitisme is er de oorzaak van dat Labour niet wint in grote steden als Londen en Birmingham. Labour moet goed naar de resultaten kijken, daar een strategie op afstemmen, en in de spiegel kijken.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.