Den Haag

CIDI-jongeren belaagd op PvdA-evenement met Corbyn

05 juli 2018Leestijd: 4 minuten

Jongeren van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) zijn donderdagavond aangevallen op een PvdA-evenement met Jeremy Corbyn, leider van de Britse partij Labour. Ze protesteerden met een spandoek tegen het antisemitisme binnen die partij, waarvan Corbyn en consorten volgens het CIDI onvoldoende afstand nemen. PvdA-leider Lodewijk Asscher noemt het voorval ‘verschrikkelijk’.

Drie leden van CIDI-jongerenorganisatie CIJO ontrolden op de tribune van de Haagse concertzaal Het Paard van Troje een spandoek met de tekst ‘Labour: for the many, not the few Jew‘, een verwijzing naar de slogan van Labour en de antisemitismeschandalen die de Britse partij de laatste tijd teisteren. Dat deden ze tijdens het zogeheten Fair Tax Event, waar de sociaal-democraten in gesprek gingen over onder meer belastingontwijking en de Europese Unie. Daarbij was behalve Asscher ook onder anderen PvdA-europarlementariër Paul Tang aanwezig.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

CIDI-jongeren uitgescholden en in nek geslagen

‘We hingen het spandoek in stilte op toen Corbyn begon te spreken,’ zegt CIJO-voorzitter Hidde van Koningsveld tegen Elsevier Weekblad. ‘Onmiddellijk begonnen omstanders ons uit te schelden, in termen als fuck you. Vervolgens ben ik ook meerdere keren in mijn nek geslagen.’ De beveiliging greep in, en vroeg het drietal om de zaal te verlaten toen de Labour-leider was uitgesproken. De CIJO-voorzitter weet niet wie de belagers waren, maar zegt aangifte te gaan doen bij de politie.

Afshin Ellian: Hedendaags antisemitisme heet antizionisme en richt zich op Israël

Het CIDI vroeg de afgelopen weken diverse keren aandacht voor de bijeenkomst, omdat de stichting vindt dat Labour het antisemitisme in de eigen gelederen onvoldoende aanpakt. ‘Daarom heeft onze directeur Hanna Luden vorige week een open brief gestuurd aan Lodewijk Asscher,’ aldus Van Koningsveld. Daarin vroeg Luden de PvdA om Corbyn aan te spreken op het woekerende antisemitisme in zijn partij.

Antisemitische uitingen door Labour-politici, laks optreden Corbyn

In het Verenigd Koninkrijk verwijten onder meer de Joodse gemeenschap, de Conservatieve Partij en sommige Labour-leden en -aanhangers Corbyn een laks optreden tegen Jodenhaat binnen Labour. De afgelopen jaren kwamen diverse schandalen aan de oppervlakte over antisemitisme – complottheorieën, eenzijdige Israël-kritiek en openlijk racistische uitlatingen op sociale media – van (voormalig) Labour-politici.

Vrijdag reageerde Asscher, zelf Joods, op die brief. Hij antwoordde dat hij de strijd tegen antisemitisme en de zorgen van het CIDI belangrijk en terecht vindt, maar wees op een brief die Corbyn in maart schreef aan de Britse Jewish Leadership Council, waarin hij een zero tolerance-beleid ten opzichte van antisemitisme belooft. Omdat donderdagavond het onderwerp belasting centraal stond, zag Asscher verder geen reden om over antisemitisme te spreken.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Maar getuige de definitie van antisemitisme die Labour intern gaat hanteren, neemt de partij de strijd tegen antisemitisme nog altijd onvoldoende serieus, zegt Van Koningsveld. ‘Ze gebruiken een sterk afgezwakte versie van de internationaal gehanteerde definitie van antisemitisme, in plaats van de standaard die internationaal gebruikelijk is (die van de International Holocaust Remembrance Alliance, red.).’ Zo wordt in de Labour-richtlijnen bijvoorbeeld het gelijkstellen van Israël aan nazi-Duitsland niet bestempeld als antisemitisch, of het in twijfel trekken van het bestaansrecht van Israël.

Asscher: ‘Verschrikkelijk, niemand gerechtvaardigd uit mijn naam geweld te plegen’

‘Ik denk dat dit ons punt alleen maar duidelijker maakt,’ zegt Van Koningsveld. Hij en zijn CIDI-collega’s probeerden Corbyn na afloop nog aan te spreken op de definitie van antisemitisme die zijn partij hanteert, maar de Labour-leider kon of wilde niet reageren.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Lodewijk Asscher reageerde op Twitter wel op het voorval, nadat CIDI-medewerker Paul van der Bas hem vroeg wat hij van het gedrag van ‘zijn agressieve supporters’ vond. De PvdA-leider noemt het ‘verschrikkelijk dat dat gebeurd is’, en benadrukt dat niemand is gerechtvaardigd om in zijn naam geweld te plegen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.