antisemitisme

‘Regering Corbyn is existentiële dreiging voor Joden’

26 juli 2018Leestijd: 3 minuten

Joodse nieuwsbladen waarschuwen voor Jeremy Corbyn. Volgens drie Britse weekkranten met Joodse signatuur zou een regering onder leiding van de Labour-leider een existentiële dreiging betekenen voor Joden in het Verenigd Koninkrijk.

Dat schrijven The Jewish Chronicle, Jewish News en de Jewish Telegraph in een gezamenlijk gepubliceerd hoofdredactioneel commentaar. Volgens het Britse dagblad The Guardian zijn dit de drie meest vooraanstaande Joodse kranten in het land. In het commentaar staat dat de Labour-partij de natuurlijke thuishaven is van de Joodse gemeenschap. Tot Jeremy Corbyn in 2015 aan de macht kwam. Sindsdien zijn ‘de waarden en de integriteit van Labour geërodeerd, door de minachting van Corbyns aanhangers voor Joden en voor Israël.’

De drie nieuwsbladen hebben besloten tot een gezamenlijke actie ‘vanwege de existentiële bedreiging voor het Joodse leven in dit land als het wordt geregeerd door Jeremy Corbyn’. De politieke chaos die gepaard gaat met de Brexit, is volgens de kranten een extra risico. Woensdagavond zei een woordvoerder van de Labour-partij in een reactie dat, wanneer Corbyn premier van het Verenigd Koninkrijk wordt, ‘er geen enkele bedreiging zal zijn voor de Joodse gemeenschap’.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Lakse houding ten aanzien van antisemitisme

Binnen de partij lopen de gemoederen hoog op over het vermeende antisemitisme van Corbyn. Vooraanstaande leden van het schaduwkabinet uiten hun zorgen over de lakse houding van Corbyn ten aanzien van antisemitisme binnen de partij.

Voor Labour was dit eerder reden om een onderzoek te laten doen door het national executive committee van de partij. Deze commissie kwam recent met een gedragscode tegen antisemitisme die binnen de Joodse gemeenschap op verzet stuitte. In de gedragscode is sprake van een nauwere definitie van antisemitisme dan internationaal gebruikelijk.

In het commentaar van de Joodse weekbladen staat onder meer: ‘Onder deze richtlijnen staat het een lid van de Labour-partij vrij om te beweren dat de oprichting van Israël een racistische onderneming is en dat het beleid van Israël te vergelijken is met dat van nazi-Duitsland. Tenzij “opzet” – wat dat ook moge betekenen – kan worden bewezen. “Vieze Jood” is fout, maar “zionistisch kreng” mag wel?’

Partijgenoot noemde Corbyn ‘racist en antisemiet’

Een aantal leden van het Lagerhuis, onder wie Margaret Hodge, is woedend op partijleider Corbyn, die er volgens hen te weinig aan doet om het antisemitische imago van de partij af te schudden. Collega’s van Hodge ontkennen dat zij Jeremy Corbyn heeft uitgescholden, maar bevestigen wel dat hij een ‘racist en antisemiet’ is genoemd.

Dat meldt The Guardian. Toen Corbyn bezwaar maakte tegen deze kwalificatie, zei Hodge: ‘Het gaat niet om wat je zegt, maar om wat je doet. En gezien je daden ben je een racist en een antisemiet.’ Een ooggetuige zegt over het opstootje: ‘Ze is naar hem toe gegaan en hij stond daar gewoon, en liet het over zich heen komen. Ze was razend.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.