Duitsland

Seehofer blijft aan: Akkoord over immigratiebeleid

02 juli 2018

Nadat de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) leek te gaan vertrekken, is een regeringscrisis in Duitsland voorlopig toch afgewend. Hij heeft samen met bondskanselier Angela Merkel (CDU) een akkoord bereikt over het Duitse immigratiebeleid, dat door ‘doorreiscentra’ aan de grens met Oostenrijk strenger wordt. Een compromis waar beiden blij mee zeggen te zijn.

‘We hebben een akkoord bereikt,’ zei Seehofer na urenlange onderhandelingen met Merkel. Dat meldt de Duitse krant Die Welt maandagavond. Beiden gingen maandag langs bij parlementsvoorzitter Wolfgang Schäuble (CDU), die moest bemiddelen. Later op de dag spraken Merkel en Seehofer ook met de sociaal-democratische coalitiepartner SPD.

Op Twitter circuleert een document waarin de drie hoofdafspraken over het asielbeleid staan. Volgens het akkoord worden in het grensgebied tussen Duitsland en Oostenrijk gesloten ‘doorreiscentra’ voor asielzoekers ingericht. De asielaanvragen van de immigranten zouden met spoed worden behandeld.

Een immigrant van wie de asielaanvraag is afgewezen, zal direct Duitsland worden uitgezet. Merkel spreekt volgens persbureau Reuters van ‘een zeer goed compromis’, terwijl ook Seehofer tevreden is: ‘Het loont om voor je overtuiging te vechten.’ Ook de  SPD verwelkomt de overeenkomst. ‘We vinden het goed, want nu zijn we weer over inhoudelijke zaken bezig. Dat hebben we in de laatste weken erg gemist’, zei partijvoorzitter Andrea Nahles. Dinsdag maakt de SPD na interne besprekingen bekend of het de overeenkomst ook formeel steunt.

Seehofer wilde ontslag aanbieden bij uitblijven strengere grenscontroles

Merkels vertrouweling houdt HJ Schoo-lezing

De tiende HJ Schoo-lezing wordt donderdagavond 6 september 2018 gehouden door de Duitse minister van Economische Zaken en Energie Peter Altmaier (CDU). Klik hier voor informatie en tickets.

In de nacht van zondag op maandag meldden Duitse media dat Seehofer zijn ontslag wilde aanbieden. Ook zou hij hebben overwogen terug te treden als partijvoorzitter van de CSU. Dat zei hij volgens ingewijden in het crisisberaad dat de partij zondag in München voerde, maar een vertrek van het partijboegbeeld is dus op het laatste moment afgewend.

De partij voerde zondag tot diep in de nacht crisisberaad over de asielproblematiek. Seehofer vond het Europese asielakkoord dat bondskanselier Angela Merkel vorige week sloot niet acceptabel. Hij wilde dat asielzoekers die elders in Europa zijn geregistreerd en naar Duitsland komen, bij de grens kunnen worden teruggestuurd, desnoods zonder overeenstemming hierover met Europese partners.

In het crisisberaad zou hij zelfs hebben gedreigd de Beierse grens te sluiten. ‘Ik kan dat als minister van Binnenlandse Zaken niet verantwoorden,’ zei Seehofer volgens Bild tijdens de vergadering, refererend aan het akkoord. Merkel wilde in eerste instantie dat de migranten in Duitsland zelf zouden worden opgevangen.

Zusterpartijen wilden coalitie in stand houden

Seehofer benadrukte maandag al dat zijn partij zowel de zuster-samenwerking met CDU, als de regeringsdeelname wil voortzetten. Economieminister en CDU-prominent Peter Altmaier zei dit ook te willen. ‘We hebben alles gedaan om bruggen te bouwen en we zullen alles doen om de unie bij elkaar te houden,’ zei hij in Berlijn.

Seehofer is minder dan honderd dagen minister in de brede coalitieregering van bondskanselier Angela Merkel. Sinds 2008 is hij voorzitter van de CSU.

Lees ook de column van Jelte Wiersma over de immigratietop: EU houdt zichzelf voor de gek

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.