HJ Schoo-lezing

Merkels vertrouweling houdt HJ Schoo-lezing

20 juni 2018

D

e tiende HJ Schoo-lezing wordt donderdagavond 6 september 2018 gehouden door de Duitse minister van Economische Zaken en Energie Peter Altmaier. De CDU-politicus is de belangrijkste vertrouweling van bondskanselier Angela Merkel.

Altmaier spreekt vloeiend Nederlands en staat in Duitsland bekend als het oliemannetje van de kabinetten-Merkel.

De redactie van Elsevier Weekblad houdt de HJ Schoo-lezing jaarlijks aan het begin van het politieke seizoen. De lezing is genoemd naar HJ Schoo, de in 2007 overleden voormalige hoofdredacteur van Elsevier, adjunct-hoofdredacteur van de Volkskrant en uitgever van Vrij Nederland en Opzij.

De vorige Schoo-lezingen hadden plaats in de Amsterdamse Rode Hoed. Dit keer is de lezing in theater Diligentia in Den Haag.

HJ Schoo-lezing 6 september in Den Haag. Aanmelden kan hier

Van Rutte tot Baudet

Vorig jaar trok CDA-leider Sybrand Buma veel aandacht met zijn Schoo-lezing. Eerdere sprekers waren onder anderen burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb , toenmalig minister van Volksgezondheid Edith Schippers en vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans (PvdA), premier Mark Rutte. Tweede-Kamerlid Thierry Baudet hield de Schoo-lezing in 2012 – vijf jaar vóór hij de politiek in ging.

Altmaier oliemannetje

Peter Altmaier is in 1958 geboren en getogen in de deelstaat Saarland, aan de Franse grens. Hij is de zoon van een mijnwerker en een verpleegster. De jurist werd in 1994 lid van de Duitse Bondsdag. Hij was staatssecretaris van Binnenlandse Zaken, minister van Milieu, chef van de kanselarij van Angela Merkel en interim-minister van Financiën. In 2015 coördineerde hij de vluchtelingencrisis.

In 2017 reisde hij naar Turkije en slaagde erin om na geheime onderhandelingen drie gevangen Duitsers met een Turkse achtergrond vrij te krijgen.

Te dure energietransitie

In zijn tijd als Milieuminister verweet de lobby voor duurzame energie hem op de rem te trappen bij de toepassing van nieuwe energiebronnen. Altmaier vreesde dat de kosten van de energietransitie te hoog zouden oplopen.

In het vierde kabinet van Merkel trad hij afgelopen februari aan als minister van Economische Zaken en Energie. De afgelopen tijd onderhandelde hij met Amerika over de importheffingen die de regering-Trump Europa en andere handelspartners oplegt.

Altmaier was een van de eerste Duitse toppolitici die gebruikmaakten van twitter. Hij gaat ook geregeld in debat met zijn volgers.  

De HJ Schoo-lezing wordt gehouden in theater Diligentia aan het Lange Voorhout 5, 2514 EA Den Haag. Aanmelden kan via deze link.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.