Migratie

Orbán blij met uitkomst EU-top, Duitsers kibbelen verder

01 juli 2018Leestijd: 4 minuten

De grote winnaars van de tweedaagse EU-top zijn Hongarije, Polen, Slowakije en Tsjechië. Dat zei althans de Hongaarse premier Viktor Orbán, in een video na afloop van de top. In de Duitse regering lijkt de onvrede juist weer te zijn toegenomen door de gemaakte afspraken.

‘We zijn moe, maar ook tevreden, want de Visegrad 4 hebben een geweldige overwinning geboekt!’ zei Orbán, die een fel tegenstander is van het opnemen van nieuwe asielzoekers in zijn land. Volgens hem bestond ‘het gevaar’ dat de migranten vanuit de ‘vluchtelingenkampen’ in Zuid-Europa over alle Europese landen zouden worden verdeeld, maar het viertal uit Centraal-Europa zou dat hebben voorkomen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

‘We eisten acceptatie van ons voorstel dat geen van de migranten in de kampen naar een ander land mag worden overgeplaatst zonder toestemming van dat land,’ aldus Orbán in een reactie op de afspraken die de 28 EU-lidstaten donderdag en vrijdag maakten. Wel kreeg de Duitse bondskanselier Angela Merkel voor elkaar dat veertien EU-landen migranten eerder zullen terugnemen die daar geregistreerd stonden en doorreisden naar een ander EU-land. Hongarije is niet een van die landen.

Opvangcentra in Zuid-Europa, later mogelijk ‘gecontroleerde’ centra buiten EU

Macron en ambassadeur in Hongarije oneens over Orbán

Frankrijk moet zijn opstelling tegenover Orbán veranderen, vindt de Franse ambassadeur in Hongarije Éric Fournier. De website Mediapart heeft een memo van de ambassadeur aan het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken in handen, waarin Fournier schrijft dat ‘Orbán geen populist is en zeker geen extremist’.

 

Ook sprak hij van ‘Hongarofobie’ door westerse media, die ten onrechte negatief zouden berichten over ‘populistische maatregelen’ en vermeend antisemitisme door Orbáns regering. Volgens Fournier zou die berichtgeving slechts dienen om de aandacht af te leiden van ‘echt antisemitisme van moslims in Duitsland en Frankrijk’. De ambassadeur sprak in de brief ook zijn begrip uit het voor het strenge Hongaarse immigratiebeleid.

 

Toen een journalist van Mediapart Macron na afloop van de EU-top in Brussel vragen stelde over de kwestie, reageerde de Franse president dat hij het volledig oneens is met Fournier en Orbáns beleid. De memo heeft geen gevolgen voor de ambassadeur, zei Macron, maar die ‘zou ontslagen worden als hij het publiekelijk zou herhalen’.

Er is afgesproken dat er op korte termijn gesloten opvangcentra komen in Zuid-Europa voor nieuwe bootvluchtelingen, bleek vrijdag. De Europese leiders hopen later ook buiten de Europese Unie (bijvoorbeeld in Afrika) ‘gecontroleerde’ centra te kunnen opzetten waar onderschepte bootvluchtelingen naartoe worden gebracht, zoals onder meer Oostenrijk en Denemarken eerder opperden.

In zulke centra moet dan worden bepaald welke vluchtelingen recht hebben op asiel en welke niet, waarna ‘rechtmatige’ asielzoekers over de Europese Unie worden verspreid. Hoe dat gebeurt, moet volgens premier Mark Rutte (VVD) nog worden uitgewerkt.

Volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel zijn centra in Afrika alleen mogelijk als Afrikaanse landen ermee akkoord gaan en de Verenigde Naties (VN) erbij zijn betrokken om te bemiddelen. Volgens EU-buitenlandchef Federica Mogherini hebben de VN-migratieorganisaties UNHCR en IOM gezegd te willen meewerken aan zulke locaties in Afrika, zolang internationaal recht en mensenrechten daarbij vooropstaan.

Conflict Merkel en Seehofer over asielbeleid lijkt nog lang niet voorbij

In Duitsland ligt Merkel juist onder vuur van coalitiepartij CSU, de Beierse zusterpartij van haar CDU. Minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU), die de bondskanselier na een crisisberaad een deadline gaf om met een strenger, eensgezind Europees asielbeleid thuis te komen, vindt het EU-asielakkoord niet acceptabel. Later op zondag komt hij met een verklaring op een partijcongres, en spreken Merkel en Seehofer elkaar.

Merkel en Seehofer worstelen al weken met een meningsverschil over het asielbeleid, al werd een regeringscrisis daarover twee weken terug nog afgewend. Volgens aanwezigen op het CSU-congres ziet Seehofer niets in het voorstel van Merkel om in Duitsland uitwijzingscentra voor migranten te vestigen als die wachten op hun terugkeer naar het eerste veilige land waar ze doorheen reisden. Seehofer ziet liever dat ze bij de Duitse grens al worden teruggestuurd.

Kurz is nu halfjaar EU-voorzitter, wil strengere grensbewaking

Zondag nam Oostenrijk, onder leiding van bondskanselier Sebastian Kurz, het EU-voorzitterschap over van Bulgarije. Kurz, die bekendstaat als een hardliner op het gebied van immigratie, is geen voorstander van verdelingsplannen voor migranten en ziet meer in strenge bewaking van de Europese buitengrenzen. Niet voor niets is zijn motto voor het komende halfjaar: ‘Een Europa dat beschermt’.

Meer over de gemaakte afspraken in Brussel: Dit staat er in het EU-migratieakkoord

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.