Italië heropent aanval op ‘arrogante’ Macron

24 juni 2018Leestijd: 4 minuten
Macron (links) en Di Maio. Foto's: AFP/EPA.

Nadat Italië en Frankrijk onlangs hun ruzie over de crisis rond het migrantenschip Aquarius bijlegden, heropent Luigi Di Maio de aanval op Emmanuel Macron. De Italiaanse vicepremier beticht de Franse president van arrogantie, omdat die de migrantencrisis zou bagatelliseren. Macron komt in aanloop naar de ‘asieltop’ van zondag ook met een plan om migranten in opvangcentra binnen de Europese Unie (EU) op te vangen, terwijl veel lidstaten dat juist niet willen.

Volgens Macron is de huidige migrantencrisis, waarbij de afgelopen weken de Aquarius en andere ngo-schepen honderden migranten uit Noord-Afrika oppikten en naar de Zuid-Europese havens brachten, niet zo groot als die in 2015. Tegen het zere been van Di Maio: hij schreef zaterdagavond op Facebook dat de opmerkingen van de Franse president ‘volledig buiten de realiteit staan’. Italië kampt volgens de leider van de Vijfsterrenbeweging wel degelijk met een ‘noodsituatie’.

Le dichiarazioni di Macron sul fatto che in Italia non esista una crisi migratoria dimostrano come sia completamente…

Posted by Luigi Di Maio on Saturday, June 23, 2018

Di Maio woedend: ‘Macron op weg Frankrijk vijand van Italië te maken’

Daarvoor legt Di Maio de schuld deels bij Frankrijk, omdat dat land bij zijn grens voortdurend migranten zou afwijzen, zodat die terugkeren naar Italië. ‘Macron is op weg om zijn land de grootste vijand van Italië te maken, terwijl het Franse volk altijd vriend van de Italianen is geweest.’

Lees het commentaar van René van Rijckevorsel: Dankzij Salvini kantelt immigratiebeleid EU

Twee weken terug riep Italië de Franse ambassadeur in Rome ter verantwoording, nadat Macron de Italiaanse regering ‘cynisch’ en ‘onverantwoordelijk’ had genoemd. Kort daarop klaarden de Franse president en de Italiaanse premier Giuseppe Conte de lucht tijdens een lunch in Parijs. Bovendien zei Frankrijk dat het bereid was een deel van de migranten op te nemen die aan boord waren van de Aquarius, het schip dat vorige week aanmeerde in de Spaanse havenstad Valencia. Dit nadat Italië en Malta het niet wilden binnenlaten.

Nieuwe impasse Middellandse Zee rond schip Lifeline met 224 migranten

Vrijdag deed zich een soortgelijke situatie voor op de Middellandse Zee, toen Malta – tot woede van Italië – opnieuw weigerde een ‘asielschip’ te laten aanmeren. Aan boord van de Lifeline, van twee Duitse ngo’s, bevinden zich 224 voor de kust van Libië opgepikte migranten. De ngo’s wilden via het twitteren van een foto van het registratieformulier bewijzen dat het schip vaart onder de Nederlandse vlag.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini beweerde dat het schip vaart onder de Nederlandse vlag en dus moet doorvaren naar Nederland, maar het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat weerspreekt dat. Het schip staat weliswaar ingeschreven bij het Nederlandse Watersportverbond, maar is geregistreerd als ‘sportschip’. Dat betekent niet dat Nederland verplicht is het schip binnen te laten. Het lot van het schip, dat nu net buiten de Maltese territoriale wateren ligt, is onduidelijk.

‘Asieltop’ ter voorbereiding op bijeenkomst Europese Raad 28 en 29 juni

Lees alles over de migratiecrisis in de nieuwe Elsevier Weekblad: Illegale immigratie vraagt om drastische ingrepen

In een poging de migrantencrisis op te lossen, komen zondagmiddag de leiders van zestien EU-landen, onder wie premier Mark Rutte (VVD), bijeen voor een zogenoemde ‘asieltop’ op uitnodiging van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Dit ter voorbereiding op een bijeenkomst van de Europese Raad in Brussel op donderdag 28 en vrijdag 29 juni.

De vier Visegrad-landen (Hongarije, Polen, Slowakije en Tsjechië) hebben al laten weten de bijeenkomst van zondagmiddag over te slaan. Deze vier landen, de Hongaarse premier Viktor Orbán in het bijzonder, zijn fel tegenstander van EU-verplichtingen om een bepaald aantal asielzoekers op te nemen, terwijl leiders als Merkel en Macron daar juist voorstander van zijn.

Bulgarije steunt Visegrad: buitengrenzen sluiten en opvang buiten EU

Laatstgenoemde zei zaterdag dat hij voorstander is van economische sancties voor lidstaten die migranten weigeren toe te laten, doelend op de Visegrad-landen. De huidige EU-voorzitter Bulgarije wil het viertal tegemoet komen door de Europese buitengrenzen volledig te sluiten voor migranten.

De Bulgaren zijn eveneens voorstander van opvangcentra voor immigranten buiten de EU, aldus premier Bojko Borisov vrijdag. Onder meer Denemarken en Oostenrijk – dat het EU-voorzitterschap op 1 juli overneemt van Bulgarije – willen dat ook.

Frankrijk en Spanje hebben andere plannen. Die twee landen willen de opvangcentra juist binnen de EU hebben. Zaterdag kondigden Macron en de sociaal-democratische Spaanse premier Pedro Sanchez, die elkaar ontmoetten in Parijs, aan dat te gaan bepleiten bij de ‘asieltop’ in Brussel. Op die bijeenkomst worden geen definitieve besluiten genomen. Ook is er geen afsluitende persconferentie. Rutte zei donderdag al niet al te hoge verwachtingen te hebben van de minitop.

Lees ook dit essay van Jelte Wiersma: Kurz en Di Maio moeten de vrijheden van 1968 en 1989 redden