Migranten

Europese minitop in Brussel over ‘asiel’: dit staat er op het spel

20 juni 2018Leestijd: 2 minuten

In Brussel wordt zondag een informele ‘asieltop’ gehouden met EU-landen die veel met migranten te maken hebben. De Duitse bondskanselier Angela Merkel wil dat Bulgarije, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Italië, Oostenrijk en Spanje aanschuiven om deze problematiek voor de Europese top van 28 en 29 juni door te nemen.

Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker liet weten dat hij de bijeenkomst organiseert ‘om in de aanloop naar de komende Europese Raad samen met een groep staatshoofden of regeringsleiders van belangstellende lidstaten op zoek te gaan naar Europese oplossingen’. Premier Mark Rutte schuift hierbij ook aan.

Merkel staat in haar eigen land onder grote druk om voor het einde van de maand met een Europees migratiebeleid voor de dag te komen om daarmee de migrantenstroom te beheersen. De conservatieve, Beierse vleugel van de Duitse christen-democraten heeft gedreigd  met een breuk met Merkel en dus met een regeringscrisis over het migratiebeleid. Als Europa niet snel met een gezamenlijke aanpak komt, zou Duitsland in juli moeten beginnen zelf migranten aan de grens weg te sturen. Merkel wil dat absoluut niet en ijvert voor een Europese aanpak.

Maar de EU-landen zitten al jaren in een patstelling over het migratievraagstuk, onder meer als het gaat om het verdelen van asielzoekers over de lidstaten. De EU wil nu met een plan komen om migranten die op zee worden gered naar centra in Noord-Afrika te brengen. Op deze zogenoemde ‘ontschepingsplatforms’ moeten in samenwerking met de VN economische migranten en vluchtelingen die bescherming nodig hebben, snel van elkaar worden onderscheiden. Hoewel er veel juridische haken en ogen aan zitten, is er voor dit plan brede steun in Europa, ook van de Nederlandse regering.

Door integratie wil Duitser verleden afwerpen, schreef Jelte Wiersma eerder 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.