Europese Unie

EU moddert door met asielprobleem: Denemarken oppert markante oplossing

05 juni 2018Leestijd: 3 minuten

Terwijl de Europese Unie blijft worstelen om een gezamenlijke aanpak te vinden voor het asielprobleem, komt de Deense premier Lars Løkke Rasmussen met een opvallende oplossing. Een Europees opvangkamp voor afgewezen asielzoekers op een ‘niet erg aantrekkelijke plaats’ ergens in de EU, maar buiten Denemarken.

 ‘Het zou een groot verschil maken als men een kamp kan inrichten dat niet in de aantrekkelijke asiellanden ligt maar ergens anders,’ aldus de Deense premier tegenover dagblad Jyllands-Posten. Hij zou het plan al hebben besproken met Oostenrijk en met lidstaten die hij niet wilde noemen.

Onaantrekkelijke opvanglocatie moet preventief werken

Denemarken wil dat er voor het einde van dit jaar een proef komt met zo’n onaantrekkelijke opvanglocatie. Waar zich die moet bevinden, wilde de Deense premier niet zeggen. Wel zouden de onderhandelingen over deze oplossing zich in een vergevorderd stadium bevinden. ‘Het zal een sterk preventief effect hebben als asielzoekers weten dat hun verblijf in Denemarken wordt beëindigd zodra hun asielaanvraag wordt afgewezen,’ zei Rasmussen dinsdag. De centrum-rechtse regering in Denemarken maakte onlangs een omslag en kondigde een veel strengere aanpak van immigratie aan.

Eerder werd op Europees niveau al gesproken over opvang in derde landen, bijvoorbeeld landen in Afrika. Eerder meldde de Deense minister van immigratie Inger Støjberg al dat zij met een vijftiental Europese landen, waaronder Noorwegen, Zweden en Finland, had gesproken over nieuwe Europese ontvangstcentra. Het idee is dat immigranten daar in afwachting van hun asielprocedure verblijven, niet in de landen waar ze asiel aanvragen zelf.

Italië schiet Bulgaars asielplan bij voorbaat af

De ministers van Binnenlandse Zaken van de Europese Unie (EU) komen dinsdag bij elkaar in Luxemburg om opnieuw te praten over een gezamenlijke aanpak van het asielprobleem. De hoop is gevestigd op een top met Europese regeringsleiders eind deze maand, waar een akkoord over migratie uit zou moeten komen. Tijdelijk EU-voorzitter Bulgarije kwam eerder met een voorstel: lidstaten zouden alleen verantwoordelijk zijn voor migranten in de eerste acht jaar na hun registratie. Daarna moet het lastiger worden voor asielzoekers om asiel aan te vragen in andere landen. Maar dit voorstel maakt weinig kans.

De Italiaanse regering, die net is geïnstalleerd, is heel duidelijk: de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini van de partij Lega stemt niet in met het Bulgaarse plan. Italië vindt, net als andere mediterrane lidstaten, acht jaar te lang, ze willen twee jaar. Ook wil de nieuwe populistische regering in Italië dat de EU meer doet om te voorkomen dat ‘gewone migratiestromen’ uitlopen op een migratiecrisis. Ook Oostenrijk is fel gekant tegen het plan van Bulgarije.

Zelfs de Duitse bondskanselier Angela Merkel – die door velen persoonlijk verantwoordelijk wordt gehouden voor de migratiecrisis van 2015 – heeft weinig hoop op een akkoord. Volgens haar is het beter als er nog een paar weken over wordt onderhandeld. Zondag benadrukte ze in een interview met de Frankfurter Allgemeine Zeitung wel dat ze een herhaling van de crisis in 2015 koste wat kost wil voorkomen.

Als de lidstaten er eind deze maand niet in slagen om tot een akkoord te komen, wordt het probleem doorgespeeld naar de Europese Raad. Voorzitter Donald Tusk zei vorige maand dat hij het dossier dan ‘persoonlijk’ overneemt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.