Immigratie

Aquarius aan wal in Spanje na weigering Italië en Malta

11 juni 2018Leestijd: 2 minuten

De Spaanse regering van de nieuwe premier Pedro Sanchez, leider van de sociaal-democratische PSOE, heeft besloten de Aquarius te laten aanmeren. Op het schip van de hulporganisaties SOS Méditerranée en Artsen zonder Grenzen waren meer dan zeshonderd migranten, die aan boord stapten in Libië.

Zowel Italië als Malta weigerde het schip toegang tot hun zeehavens, omdat de migranten dan recht hebben op een asielprocedure. De populistische regering in Italië gaf hiermee het signaal dat bootvluchtelingen niet langer welkom zijn.

Het gaat om 629 migranten aan boord van het schip Aquarius van de hulporganisaties SOS Méditerranée en Artsen zonder Grenzen, dat sinds februari 2016 migranten en vluchtelingen oppikt die vanuit Libië Italië proberen te bereiken. Dat meldt persbureau AFP.

Het schip, met onder anderen ruim honderd kinderen, bereikte zondag de kust van Malta, enkele honderden kilometers ten zuiden van het Italiaanse eiland Sicilië, maar Malta stuurde het weg.

Spanje: ‘We houden ons aan internationale verdragen’

Maandagochtend bleef het schip voor de kust van Malta liggen, terwijl de druk van alle kanten toenam om de migranten toch toe te laten. Duitsland noemde het een dreigende humanitaire crisis, en ook de Europese Commissie riep op tot snel handelen, na de aanhoudende impasse tussen Malta en Italië.

Ten slotte bleek Spanje bereid om de migranten welkom te heten. Voor Pedro Sanchez, die in Spanje nog geen twee weken regeringsleider is, een eerste wapenfeit. ‘De Spaanse regering van Pedro Sanchez heeft besloten dat Spanje de internationale verdragen honoreert, inzake een humanitaire crisis, en heeft  aangekondigd de Aquarius welkom te heten, waar zeshonderd mensen aan boord zijn die anders aan hun lot worden overgelaten,’ aldus een persbericht. Daarin wordt ook benadrukt dat het de plicht van Spanje is om dit te doen. Naar verwachting zet de Aquarius koers naar de havenstad Valencia.

Malta geeft Italië de schuld

De Maltese premier Joseph Muscat heeft de Spaanse regering bedankt. Opmerkelijk is wel dat hij heeft verklaard dat Italië de internationale regelgeving heeft geschonden, terwijl hij zelf de Aquarius ook niet wilde toelaten. Muscat roept op tot een bijeenkomst, om te voorkomen dat zo’n situatie zich nog eens voordoet. ‘Het is een Europees probleem,’ zegt Muscat.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Isolatie agressieve vreemdeling soms nu eenmaal nodig, lees verder

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.