Jelte Wiersma Premium Corner

Rutte, behoed EU voor onzalige plannen Merkel en Macron

21 juni 2018Leestijd: 3 minuten

Bondskanselier van Duitsland Angela Merkel (CDU) en de Franse president Emmanuel Macron (En Marche!) willen een eurozonebegroting én de deur openen naar EU-belastingen. Beide initiatieven lossen geen enkel probleem op. Het is aan premier Mark Rutte (VVD) om de Europese Unie te behoeden voor deze onzalige plannen.

Dinsdag presenteerden Merkel en Macron in een kasteel in Meseberg, ten noorden van Berlijn, onrustbarende voorstellen. Macron wil een eurozonebegroting van honderden miljarden euro’s. Merkel wil hiervoor hooguit enkele tientallen miljarden euro’s uittrekken, maar ze bestrijdt het principe van een eurozonebegroting niet. Doel daarvan is om investeringen in de Europese economie mogelijk te maken en die beter te behoeden tegen crises. Daarmee opent Merkel een deurtje. En in de Europese Unie gaan deurtjes die eenmaal zijn geopend langzaam steeds verder open.

Onder meer eurozonebelastingen moeten de eurozonebegroting mogelijk maken. Dit zou betekenen dat nationale parlementen en daarmee burgers hun begrotingsrecht ondermijnd zien worden. Merkel en Macron treden niet in detail, behalve dat er een financiële transactiebelasting moet komen.

Of de afspraken van Merkel en Macron gevolg krijgen, is nog de vraag

De afspraken die zijn gemaakt tijdens de Meseberg-bijeenkomst zijn voorstellen die na de EU-top van 28 en 29 juni verder moeten worden besproken. Of dat ook gebeurt, is twijfelachtig. Want het is maar de vraag of Merkel in Duitsland genoeg steun krijgt voor de concessies die ze heeft gedaan tegenover Macron.

De Franse president speelt een cynisch spel. Hij doet zich voor als een goede Europeaan, maar wil vooral meer (Duits) geld naar Frankrijk laten vloeien. Macron vindt dat hij moet worden beloond voor zijn verkiezingswinst in 2017 op tegenkandidaat en EU-scepticus Marine Le Pen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.