Europese Unie

Bulgarije eist sluiting EU-grenzen om Visegrad te paaien

23 juni 2018Leestijd: 3 minuten

Tijdens de Europese minitop over migratie komende zondag zal Bulgarije de onmiddellijke sluiting van de buitengrenzen van de Europese Unie bepleiten. Het land wil niet dat er nog immigranten via die weg naar binnenkomen.

Ook is Bulgarije een voorstander van opvangcentra voor immigranten buiten de EU, zei premier Bojko Borisov vrijdag. Het is een reactie op vragen van de Bulgaarse oppositie over het standpunt van de regering met betrekking tot migratie.

Bulgarije hoopt Visegrad mee te krijgen als migrantenstroom opdroogt

Is de instroom van immigranten eenmaal gestokt, dan moet de EU zich gaan richten op de honderdduizenden immigranten die al in Europa zijn, aldus de Bulgaarse premier. Volgens hem moeten oorlogsvluchtelingen terecht bescherming krijgen, en moet de rest terug naar waar ze vandaan zijn gekomen. Bulgarije wil dat er extra centra in landen als Libië en Turkije worden opgezet die immigranten opvangen voordat ze de EU bereiken.

De positie van Bulgarije is relevant omdat het land momenteel het voorzitterschap van de EU inneemt. Als de migrantenstroom opdroogt, hoopt het land dat daarmee ook de zorgen van andere Centraal-Europese landen (lees: de Visegrad-landen Hongarije, Polen, Tsjechië en Slowakije) worden weggenomen. Die verzetten zich sinds het begin van de migratiecrisis al tegen de Europese verplichtingen om een bepaald aantal immigranten op te nemen.

Veel animo voor migratieminitop op zondag

De EU-minitop komende zondag, een initiatief van de Duitse bondskanselier Angela Merkel, kan op grote belangstelling rekenen. Meer dan de helft van de EU-leiders wil aanwezig zijn bij de top. Op dit moment hebben zestien EU-leiders, onder wie premier Mark Rutte, aangegeven zondag naar Brussel te komen, aldus de Europese Commissie. in eerste instantie zouden vooral landen rond de Middellandse Zee komen, vanwege het gesteggel rond migrantenschepen zoals de Aquarius de afgelopen weken. Maar inmiddels hebben ook België, alle Scandinavische landen, Kroatië en Slovenië ook verklaard te komen.

De leiders van Hongarije, Polen, Slowakije en Tsjechië lieten donderdag al weten de top over te slaan ten faveure van de volledige 28-koppige EU-top volgende week. De landen zeggen weinig te verwachten van de minitop. Ook de Baltische landen, en de Portugese, Ierse, Britse, Cypriotische en Roemeense premier laten vooralsnog verstek gaan.

Merkel wil overleg omdat haar minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer tot haar grote ongenoegen met grenscontroles dreigt als lidstaten waar ze zijn aangekomen en geregistreerd hen niet terugnemen. Een conceptstuk waarin staat dat deze landen daarvoor zouden worden gestraft is van tafel gehaald na bezwaren van de Italiaanse regering. Die staat erop dat er een Europees verdelingsmechanisme komt voor asielzoekers, maar daarover lopen de standpunten in de EU ver uiteen.

Op de bijeenkomst worden geen besluiten genomen. Ook is er geen afsluitende persconferentie. Rutte zei donderdag al niet al te hoge verwachtingen te hebben van de minitop. Dat zou vooral dienen om irritaties glad te strijken en oplossingen te zoeken in aanloop naar de echte EU-top in Brussel, waar volgende week donderdag migratie ook hoog op de agenda staat. Dan komt ook de opvang van migranten buiten de EU aan de orde.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.