Erdogan waarschuwt Kurz: ‘Sluiten moskeeën opmaat naar kruistochten’

10 juni 2018Leestijd: 2 minuten
De Turkse president Erdogan - Foto: AFP

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is woedend op de beslissing van Oostenrijk om zeven omstreden moskeeën te sluiten, en veertig radicale imams uit te wijzen. Erdogan waarschuwt dat dit kan leiden tot ‘een nieuwe kruistocht’.

Erdogan richt zijn pijlen vooral op de Oostenrijkse premier Sebastian Kurz, die radicalisering wil tegengaan door moskeeën te sluiten waar radicale imams prediken. Kurz gaat zo de strijd aan met de politieke islam. Na onderzoek sloot de Oostenrijkse regering zeven moskeeën, waarvan er één banden had met Turkije. Dat meldt de Turkse krant Hurriyet.

Overname van Italië zal EU-landen nog opbreken, het weekendessay van Jelte Wiersma

De imams zullen worden uitgezet, omdat ze worden gefinancierd door vreemde mogendheden. ‘De politieke islam, radicalisering en parallelle samenlevingen horen niet thuis in ons land,’ zei Kurz.

‘Westen moet de boel op orde krijgen’

Als het aan Erdogan ligt, blijft deze beslissing niet zonder gevolgen. ‘Ik ben bang dat de door de Oostenrijkse kanselier genomen stappen de opmaat kunnen vormen voor nieuwe kruistochten,’ zei Erdogan zaterdag in Istanbul. ‘De westerse wereld moet de boel op orde krijgen.’

Ook het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken spreekt zich uit tegen de beslissing van Kurz. ‘We veroordelen Oostenrijkse politici, Kurz in het bijzonder, omdat ze proberen politiek gewin te halen uit deze verontrustende ontwikkelingen. Terwijl ze moeten vechten tegen xenofobie, racisme, en de opkomst van extreem-rechts.’

Campagne in volle gang

Erdogan voert campagne voor de naderende verkiezingen in Turkije. Na de verkiezingen gaat de nieuwe Grondwet in. Als Erdogan de verkiezingen wint, krijgt hij met het nieuwe systeem verstrekkende bevoegdheden.

Met de grondwetswijziging zou een presidentieel systeem worden ingevoerd, waarbij alle uitvoerende macht bij de president komt te liggen. In het huidige stelsel leidt de premier de regering en is de functie van president slechts een ceremoniële.

Voor serieuze grensbewaking is het hopen op Kurz, schrijft Jelte Wiersma